Gelderland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gelderland image

Vrijdag Visdag

Gelderland
Nederland
Janhermens

Vrijdag Visdag

"Vanuit goed Roomsch gebruik dient de mensch op elke vrijdag zich naar de visboer te begeven en kibbeling of een lekkerbekje tot zich te nemen".
Op vrijdag, een onthoudingsdag, eten katholieken van oudsher vis, omdat het eten van vlees op die dag niet was toegestaan.
Inmiddels is er nog een reden waarom er op vrijdag veel vis wordt gekocht. De meeste, verse vis wordt die dag aangevoerd. Vissers varen over het algemeen op maandagochtend uit en keren vrijdag vroeg in de haven terug. Daardoor kan de vis nog dezelfde dag bij de visboer liggen.
Tot ver in de twintigste eeuw waren alle vrijdagen dagen van volledige onthouding. De gelovige werd geacht op die dagen geen vlees van de dieren van het land te eten. Als vlees verboden was, en er toch gewoon gewerkt moest worden, hoe dan op krachten te blijven? Het antwoord was eenvoudig: door vis te eten. Vandaar dat de Vrijdag voor katholieken lange tijd een Visdag was.
De Nederlandse bisschoppenconferentie schreef in 1989 voor, dat de gelovige aan de plicht tot onthouding op vrijdag kon voldoen door zich in eten en drinken, in roken of in andere genoegens duidelijk te beperken. Vlees hoeft de gelovige dus niet meer perse te laten staan. Het zal daarom nog slechts een kwestie van tijd zijn, eer in de kantines van veel van oorsprong katholieke zieken- en bejaardentehuizen de nog altijd verplicht geachte vis van het vrijdagmenu verdwijnt...

Vis kopen is en kunst, verse vis herken je aan de heldere blinkende oogjes en het glanzend vet, uitgezonderd rolmops en mosselen! Een vis moet je zélfs op het bord nog kunnen aankijken!
Het traditionele vismenu in Nederland is gebakken kabeljauw met aardappelpuree en peentjes.
Tegenwoordig is het eten van vis weer populair aangezien een vleesloze dag per week een enorme bijdrage zou kunnen leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Diegene die vandaag de meest originele foto, tip of reisverhaal op dit thema plaatst, zal door ons worden uitgenodigd en getrakteerd op een witlofschotel uit de oven mét vis!

Foto's

9eb75.jpg
9eb75.jpg
Janhermens
a7f4f.jpg
a7f4f.jpg
Janhermens
a7f4f.jpg
a7f4f.jpg
Janhermens
95907.jpg
95907.jpg
Janhermens
95907.jpg
95907.jpg
Janhermens
8dc59.jpg
8dc59.jpg
Janhermens
8dc59.jpg
8dc59.jpg
Janhermens