Friesland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Schaatsers Eernewoude

Friesland,
Nederland


Vanaf 28 april staat er midden in Eernewoude een beeld van drie schaatsenrijders. Het stalen kunstwerk verwijst naar de beroemde natuurijsklassieker ‘De 100 van Eernewoude’ in het Friese dorp. Drie oud-winnaars van wedstrijden in het plaatsje hebben model gestaan voor het beeld.
Beeldhouwer Hans Jouta heeft een half jaar gewerkt aan het beeld, dat op 28 april werd onthuld door burgemeester Eric ter Keurs van de gemeente Tytsjerksteradiel. Speciaal aan het kunstwerk is dat het op het water staat.
“Het beeld is op een drijvend ponton geplaatst”, vertelt Jouta. “Hierdoor gaat het met het water op en neer en dat geeft van een afstand het effect van schaatsen. En als het water bevroren is, lijkt het echt als of ze aan het schaatsen zijn.” Het beeld is gemaakt van een soort staal dat het een roestkleur geeft, maar niet verder zal roesten.
Het beeld, dat ter hoogte van de start/finish van de natuurijsklassieker staat, moet zo een identificatiepunt worden van het dorp én de klassieker. “In de winter kunnen schaatsers er even stoppen en mee op de foto, bijvoorbeeld”, zegt Jouta. Dat de beeldhouwer gevraagd werd voor deze ‘schaatsopdracht’, is niet geheel toevallig. “Ik heb zelf vier keer de Elfstedentocht uitgereden. En mijn overgrootvader was de nummer twee bij de eerste Elfstedentocht.”