Drenthe

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bezoek aan bajes De Rode Pannen

Drenthe,
Nederland


Veenhuizen (vroeger: Hollands Siberië) is een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis waar ook nu nog van alles te zien en te beleven valt. Er zijn meer dan 100 rijksmonumenten en vijf gevangenissen. Drie daarvan zijn nog steeds in gebruik. Het Gevangenismuseum is uitgebreid en informatief, leuk ook voor kinderen. Zie op hun website.

Naast het museum staat gevangenis de Rode Pannen, de beruchte strafgevangenis waar tot begin 2008 nog de gevangenen zaten die in andere gevangenissen niet te handhaven waren, vaak door extreem agressief gedrag. Onder criminelen telde je pas mee als je hier gezeten had. Gevangenen zaten 23 uur per dag op cel, slechts twee keer een halfuur kwamen ze eruit - heavy dus.
De laatste gedetineerde verliet de Rode Pannen in maart 2008. Wegens overcapaciteit is het complex tijdelijk gesloten en beschikbaar gesteld aan het Gevangenismuseum. Wel blijft het beschikbaar als reservegevangenis, het kan elk moment weer in gebruik worden genomen, maar zolang justitie het niet nodig heeft mogen de mensen de bajes van binnen bekijken. En dat is vrij bijzonder, dat justitie een complete gevangenis openstelt voor het publiek.

Je gaat (voor 2 Euro) in een groepje mee met een gids die ex-bewaarder is en dus uit eigen ervaring put voor verhalen. Je ziet onder meer de indrukwekkende isoleerafdeling en de luchtkooi. Een aantal van de cellen ziet er uit alsof de bewoner elk moment kan terugkeren. Al met al is dit bezoek een uniek half uur. en dan ga je ook weer graag naar buiten.

Nationaal Gevangenismuseum
Oude Gracht 1
9341 AA Veenhuizen