Panda-gekte: Chinese panda’s eindelijk in Nederland! image
Eric Verhoeven

Panda-gekte: Chinese panda’s eindelijk in Nederland!

In Ouwehands Dierenpark Rhenen kijken ze al ontzettend lang uit naar de komst van de Chinese panda’s Wu Weng en Xing Ya. Gisteren was het dan eindelijk zo ver. China leent de panda’s uit voor een periode van vijftien jaar. Maar waarom toch die gekte? Omdat het iets heel speciaals is!



In het pandacentrum worden jaarlijks tientallen panda's geboren (Foto: Reisreporter prkuus)



Van China naar Nederland



De panda-onderhandelingen tussen Nederland en China hadden heel wat voeten in de aarde. De directeur van Ouwehands Dierenpark Rhenen is er zelfs zestien (!) jaar mee bezig geweest. Uiteindelijk kwam de regering er zelfs aan te pas. Dat China haar panda's niet zo een, twee, drie uitleent blijkt wel. Maar twee jaar geleden kwam er dan tóch een akkoord: de panda's verhuizen tijdelijk naar Rhenen. 



Woensdagochtend werden Wu Weng en Xing Ya op een vrachtwagen gezet en uitgezwaaid bij het Chinese pandacentrum. Vanuit Chengdu vloog een toestel van KLM ze in ongeveer elf uur naar Schiphol. Aan boord waren speciale dierenstewardessen en kilo’s bamboe aanwezig voor de dieren. Na hun aankomst om zeven uur werden ze eerst naar een dierenhotel gebracht waar ze even uit konden rusten, voordat ze dan eindelijk naar het speciaal voor hen gebouwde pandaverblijf in Rhenen werden gebracht. Hier hebben ze een binnen- en buitenverblijf ter beschikking. En uiteraard meer dan genoeg bamboe. Het dierenpark hoopt dat Wu Weng en Xing Ya over enkele jaren interesse in elkaar gaan tonen en kleintjes zullen voortbrengen. De kraamkamer is alvast ingericht. 



Zo kwamen de panda-supersterren gisteren aan op Schiphol (Credit RTL Nieuws):