Anti-spijbel controles Schiphol image
Tammy85

Anti-spijbel controles Schiphol

Tachtig leerplichtambtenaren zullen de komende weken Schiphol afspeuren naar zogenaamde 'zomerspijbelaars' die op het punt staan het vliegtuig in de stappen om lekker vroeg op vakantie te gaan.

Onacceptabel
'De komende weken zullen we hier fors op inzetten en met man en macht aan de slag gaan om het 'luxeverzuim' de kop in te drukken', waarschuwt de Amsterdamse onderwijswethouder Lodewijk Asscher. 'Kinderen horen op school te zitten en we tolereren het niet als de leerplichtwet wordt overtreden. Veel ouders willen vroeg op vakantie en houden hun kinderen van school om de grote drukte voor te zijn. Dat gebeurt jaarlijks met vele honderden en misschien wel duizenden leerlingen. Dat is onacceptabel en we gaan de wet dan ook stringent handhaven', stelt Asscher, die zegt zelf mee te gaan om op Schiphol leerlingen te controleren. 'Hoe we daar precies te werk zullen gaan, houden we nog even geheim om mensen niet slimmer te maken dan ze al zijn...'

Ergernis
In eerste instantie is de controle vooral bedoeld voor basisschoolkinderen, maar de ambtenaren zullen niet nalaten kinderen van de middelbare school ook te checken. Volgens Asscher ergeren ook de scholen zich groen en geel aan het feit dat kinderen de laatste dagen voor de vakantie niet meer komen opdagen.