Wauw! Het noorderlicht in Nederland image
Eva

Wauw! Het noorderlicht in Nederland

Al jaren reizen wij Nederlanders allerlei verre oorden af om verschillende beroemde natuurverschijnselen te zien. Vannacht lag het avontuur wel heel letterlijk om de hoek. In het noorden van Nederland liet het zeldzame noorderlicht zich namelijk zien.

Vooral in Friesland, Groningen en de Waddeneilanden meldden veel mensen de lichtshow. Het aurora borealis, de officiële benaming van het noorderlicht, was voor veel mensen reden om de camera erbij te pakken. Op social media stelden camera-enthousiastelingen dan ook massaal hun plaatjes ervan tentoon. Kijk en huiver:









In het Groningse Hoogezand-Sappemeer werd de volgende time-lapse geschoten.





Noorderlicht ontstaat door de botsing van zonnewinden, bestaande uit elektrisch geladen deeltjes, met zuurstof en stikstof in onze atmosfeer. Pas als er genoeg botsingen zijn is het lichtspel goed te zien. Normaal gesproken is het noorderlicht alleen goed waarneembaar op plaatsen in de buurt van de Noord- en Zuidpool. In Nederland zien we het dus niet heel vaak.



Wil je het noorderlicht echt in volle glorie zien? Check dan nog even ons eerdere bericht Vliegen door het noorderlicht.