KLM gaat vliegen op algen image
Jan-Petra

KLM gaat vliegen op algen

KLM gaat voor groen! De vliegtuigmaatschappij heeft plannen om over te stappen op kerosine gemaakt van algen. De snel stijgende olieprijzen maken dat KLM op zoek is naar alternatieven.

De overstap naar biobrandstof is voor KLM goedkoper én beter voor het milieu. Binnen twee jaar wil de luchtvaartmaatschappij overstappen. De algenkerosine zal in de eerste fase worden gebruikt voor de lijnvluchten tussen Amsterdam en Londen. De Fokker F-50 toestellen zullen de eerste eer krijgen.

Contract
KLM heeft een contract afgesloten met het Brabantse bedrijf AlgaeLink dat olie uit algen kan produceren. Aangezien de prijs van een vat ruwe olie al geruime tijd boven de honderd dollar schommelt, lijkt algenkerosine een aantrekkelijk alternatief te worden. Kerosine werd dit jaar al 55 procent duurder. Tot nu toe wist KLM de gevolgen van de dure olie goed op te vangen, maar het bedrijf verwacht dit jaar wel 1 miljard dollar extra te moeten neerleggen voor brandstof.

Minder emissierechten
Het gebruik van algenkerosine is CO2 neutraal en daardoor hoeft KLM minder emissierechten te kopen. Het levert bovendien voordeel op in de concurrentiestrijd met andere luchtvaartmaatschappijen. Vanaf 2012 moet namelijk betaald worden voor de uitstoot van broeikasgassen in de EU.

Brandstofbesparing
Door het gebruik van algenkerosine zal KLM ongeveer dertig procent op de brandstofkosten besparen. 'KLM wil niet met de nieuwe technologie wachten tot een concurrent ermee aan de haal gaat. We willen dit proces proberen, want we willen graag voorop lopen’, aldus Maarten Koopmans, verantwoordelijke voor het luchthaven- en milieubeleid van KLM.

Dit jaar wil KLM twee fabrieken openen in Spanje en Nederland voor de productie van algenkerosine. Met een speciale bioreactor worden algen gekweekt voor de brandstof. De fabrieken kunnen samen jaarlijks zeshonderd ton algen produceren.