Nederlanders reizen sneller image
Tammy85

Nederlanders reizen sneller

De Verenigde Staten en Nederland sluiten vandaag een verdrag dat een versnelde douaneprocedure voor reizigers tussen Nederland en Amerika mogelijk moet maken. Dat hebben de Amerikaanse grensautoriteiten en de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bekendgemaakt.

Irisscan
Door een elektronische doorgang met irisscan te gebruiken, kunnen passagiers de gebruikelijke rijen bij de paspoortcontrole in de toekomst vermijden. Het programma, dat per 10 juni zal starten, is bedoeld voor Amerikaanse en Nederlandse reizigers met een laag veiligheidsrisico die geregeld tussen de twee landen heen en weer reizen. Reizigers die aan het nieuwe programma mee willen doen, zullen van te voren worden gescreend. Nog onbekend is wanneer het zogeheten IET-programma officieel in gebruik wordt genomen.

Primeur
Schiphol is de eerste buitenlandse luchthaven waarmee de Amerikaanse autoriteiten een dergelijk partnerschap afsluiten. De procedure is vooralsnog alleen mogelijk op een aantal Amerikaanse luchthavens, namelijk John F. Kennedy in New York, Washington-Dulles in Washington en het George Bush Intercontinental Airport in Houston (Texas). Binnen Europa is controle door middel van een irisscan al een tijd mogelijk. Later deze week praat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) met de Canadese autoriteiten over eenzelfde regeling voor vluchten tussen Schiphol en Canada.