Strengere controle op Schiphol image
Happynessie

Strengere controle op Schiphol

Op de meeste plekken in Schiphol zijn intensieve cameracontroles aangelegd om per dag live te volgen en alle gebeurtenissen vast te leggen. De afgelopen drie jaar werd er in het geheim aan gewerkt.

Voorlopig worden alleen de activiteiten in openbare ruimtes op de voet gevolgd. Over enkele maanden zullen ook de minder drukke plekken van de luchthaven bewaakt worden door deze intensieve controle.

Noodzakelijk
De uitgebreide cameratoezicht dient als extra veiligheidsmaatregel tegen terrorisme en criminaliteit. Na de SBS6-documantaire Undercover is de veiligheid van Schiphol een veelbesproken onderwerp geweest. In dit programma werd duidelijk hoe gemakkelijk het was om een nepbom de laadruimte in te krijgen zonder betrapt te worden. Toenmalig Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine gaf aan dat dit nooit had mogen gebeuren, maar dat dit een eenmalig incident was. Uit een onderzoek bleek echter dat Schiphol en andere lichthavens niet voldoen aan veiligheidsmaatregels. Het vernieuwde cameratoezicht moet Schiphol veiliger maken.