Amsterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kijk eens omhoog bij Amsterdam Centraal

Amsterdam,
Nederland


Het centraal station in Amsterdam is weer een paleis voor de reiziger geworden, de verbouwingen zijn praktisch klaar. Het station is het ontwerp van de beroemde architect P J H Cuypers, die ook het Rijksmuseum ontwierp. Er was nog een architect betrokken bij het project: A.L. van Gendt hield zich bezich met de constructie. De bouw duurde 8 jaar, van 1881-1889.
Hier zie je goed dat Kuypers het station zag als poort waardoor de moderne reiziger de stad betreedt. De voorgevel lijkt wel erg op een stadspoort met torens. Natuurlijk moesten de decoraties de het belang van de spoorwegen voor handel, verkeer en nijverheid verbeelden. Als uitgangspunt van het decoratieschema fungeert het stadswapen van Amsterdam bovenin de gevel, met daaromheen de wapens van veertien handelssteden waarmee Amsterdam per spoor verbonden was. Daaronder zie je de volkeren van de wereld die met hun producten eer betonen aan de Amsterdamse stedenmaagd. Dit thema vind je ook op het Amsterdamse stadhuis terug.
Kijk dus eens omhoog als je uit het station komt, maar ga eerst eens koffie drinken in Grand Café eerste klas op perron 2b. Als je binnenkomt stap je terug in de tijd, vooral de hoge ruimte valt op. Een prachtig begin van een dagje Amsterdam.
De eetkamer is te huur als vergaderruimte voor maximaal 32 personen, maar uit eigen ervaring weet ik dat er ook 44 mensen in kunnen.