Amsterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het van Brienenhofje

Amsterdam,
Nederland


Verborgen in de Amsterdamse binnenstad liggen vele hofjes, stuk voor stuk bijzondere, mooie idyllische plekjes, waar het stadsrumoer compleet is buitengesloten en waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.
Hofjes zijn een vroege vorm van bejaardenzorg en sociale woningbouw tegelijk, een oudedagsvoorziening voor arme, oude mensen. De oudjes woonden er meestal vrijwel gratis .Een hofje is doorgaans een rechthoekig complex waarvan de huisjes in U-of L-vorm rond een tuin zijn gebouwd.
Hofjes werden meestal gesticht door rijke, bejaarde mensen. Zonder twijfel hoopten ze dat, na hun dood, de gebeden van de bewoners zouden helpen bij het verkrijgen van een plekje in de hemel. Het van Brienenhofje gelegen aan de Prinsengracht bestaat uit een ruime binnenplaats aan drie zijden omsloten door woninkjes. In het midden een waterpomp met fraaie lantaarn. De vrouwen moesten de woningen van de alleenstaande mannen schoonmaken, maar de mannen moesten het water aandragen. Het hofje biedt huisvesting aan bejaarde rooms-katholieke vrouwen, oorspronkelijk echter mannen en echtparen. De bewoners waren niet echt armlastig, want ze moesten zelf voor de kost zorgen. Tegenwoordig moet huur worden betaald.

bron:www.amsterdamsehofjes.nl