Tighina

Tighina (tegenwoordig Bender genoemd) is een stad in Tighina en de enige stad aan de rechteroever van de Dnjestr die tot Transnistrië behoort. De mooiste bezienswaardigheid van de stad is het Bender Fort. In de stad wonen een kleine 100.000 mensen.

Informatie over Tighina

Beste foto's & tips van Tighina

'282158' door herman m '282158' door herman m

MoldaviëTighina

MoldaviëTighina

Erebegraafplaats

herman m

Orthodoxe kapel op een erebegraafplaats in Bendery ofwel Bender (een Ottomaanse benaming), qua grootte de tweede stad van Transniëstrië, het afgescheiden gebied van Moldavië, dat tot dusver geen internationale erkenning heeft gekregen. De Moldavische naam van de stad is Tighina. De foto toont een schril contrast tussen de militaire erebegraafplaats en de nabij gelegen Sovjet-style flatgebouwen, die in grote getale in de steden van Moldavië aanwezig zijn. Op de begraafplaats rusten 338 Roemeense soldaten en 18 Sovjet soldaten die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn hier graven uit andere oorlogen, waarin Moldavië in het verleden was verwikkeld.

'286830' door herman m '286830' door herman m

MoldaviëTighina

MoldaviëTighina

Sheriff -kleuren

herman m

In Transdnjestrië, het afgescheiden deel van Moldavië, is eigenlijk maar sprake van één toonaangevende handelsketen, te weten Sheriff. In de vroege jaren 1990 is dit concern opgericht door Viktor Gushan en Ilya Kazmaly, voormalige leden van oorspronkelijke speciale Sovjet-diensten. Sheriff omvat bijna alle vormen van winstgevende handel. Sheriff is eigenaar van een keten van benzinestations, van supermarkten , een TV-kanaal , een uitgeverij , een constructie bedrijf, een Mercedes-Benz -dealer, een reclamebureau , een sterke dranken fabriek , twee brood fabrieken, een mobiele telefoon-netwerk, de voetbalclub FC Sheriff Tiraspol en haar nieuw gebouwde Sheriff Stadion. Het concern is ook sterk betrokken bij de politiek in Transdnjestrië. Er wordt zelfs beweerd dat het bedrijf achter de schermen wordt gerund door Igor Smirnov, de president van de separatistische republiek. In één adem wordt daarbij genoemd het runnen in maffia-stijl en het gebruik van de handel als dekmantel voor het witwassen van geld. De kleuren van het concern (rood, wit en blauw) vind ik wel goed passen bij het dagthema.

Laat kaart zien