Malta Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Malta - Party pelgrims

Gepubliceerd: 10 aug 2012
0

Met zijn azuurblauwe zee, zonaanbidders en feestende horden toeristen is het makkelijk om Malta af te doen als hedonistisch party-eiland. Het tegenovergestelde is waar: voor locals staat het leven in het teken van God, met een kerk voor iedere dag van het jaar en een priester voor elke duizend inwoners. Gelukkig is de Lieve Heer vaak reden voor een knalfuif. Columbus gaat op reli-party-tour.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst Marina ter Woort, Fotografie Pé Chan

Party pelgrims

Op het verlaten plein voor de zeventiende-eeuwse kathedraal in Victoria, de hoofdstad van het Maltese eiland Gozo, is slechts het vreedzame geluid van krekels te horen. Het einde van de dag nadert en een oranje gloed valt over het tafelbergenlandschap dat vanaf dikke muren van de citadel te bewonderen is. De serene stilte wordt ineens onderbroken door luide kerkklokken. De deur van de kathedraal gaat open en er stroomt een uitgelaten menigte naar buiten. ‘Dit is niet zomaar een mis’, licht Matteo, een slanke jongen in kostuum, toe terwijl hij naar een pompeus standbeeld wijst. ‘Hier staat Paus Johannes Paulus II. Hij bezocht twintig jaar geleden deze kerk en dat vieren we vandaag.’ Een bisschop uit Spanje is overgevlogen voor de plechtigheid. Verder op het plein sjouwt een man een zilveren Maria-afbeelding met zich mee. ‘De prijs van de loterij. Zonder Mariabeeld in je huis of in je auto ben je geen echte Maltees.’

Gozo is zo mogelijk nog katholieker dan hoofdeiland Malta, een kleine vijf kilometer verderop. Dat is te danken aan eilandbewoner Carmela Grima, die in de zestiende eeuw de stem van Maria meende te horen. De Heilige Maagd beloofde haar wonderen te verrichten (...)

Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 26

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Malta artikelen
Reisnieuws
Yes, de zonnigste winterbestemmingen dichtbij

02 sep 2016, Niet te lang vliegen en toch naar een zonnige bestemming? Dit zijn de favoriete winterparadijsjes van de Columbusredactie, van dichtbij tot iets verder weg.

1
Reisnieuws
10 wonderlijke bogen in de natuur

12 apr 2016, Sommige vormen kom je maar zelden tegen in de natuur. Natuurlijke bogen zijn er daar een van. Ze ontstaan onder bijzondere omstandigheden door erosie van de rotsen waaruit ze gevormd zijn. Hoewel het per steensoort verschilt kan het wel duizenden ...

2
Reisnieuws
4x Europa actief anders - Polen, Spanje, Kanaaleilanden en Malta

23 dec 2015, Bieszczady, in het uiterste zuidoosten van Polen, is een van de beste regio’s om dieren te zien die elders in Europa allang zijn uitgestorven. Je spoort ze te paard op, met rancher Rysiek aan je zijde.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.