Einde grenscontroles Oost-Europa image
Sannetje001

Einde grenscontroles Oost-Europa

Vannacht zijn er negen nieuwe landen opgenomen in het zogenaamde Schengen-verdrag. Dit betekent dat er een einde komt aan de grenscontroles tussen onder meer Duitsland en Polen. Dus geen wachtrijen meer als je naar Oost-Europa reist...

Het wegvallen van deze grenzen is van grote symbolische waarde voor miljoenen mensen die eens 'achter het IJzeren Gordijn' woonden. Na de val van het communisme in 1989 verdween weliswaar de Berlijnse muur en de wachttorens, maar de controles aan de grens bleven bestaan.

De Akkoorden van Schengen zijn overeenkomsten tussen een aantal Europese landen om vrij reizen mogelijk te maken. Nu de controles tussen Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije niet meer bestaan, wordt het reizen naar en tussen deze landen een stuk eenvoudiger.

Gistermiddag, nog voordat de officiële toetreding plaatsvond, werd er al feest gevierd in Oost-Europa. Waar ooit strengbewaakte grenzen waren, werden nu grootste evenementen gehouden.

Niet iedereen deelt de blijdschap van de Oost-Europeanen. West-Europese politici waarschuwden gisteren voor stijgende criminaliteit. Ze riepen op tot grotere inspanningen om te voorkomen dat de nieuwe Oost-Europese buitengrenzen worden misbruikt. Ook wordt er gerept dat de mensenhandel zou kunnen toenemen.