Vilnius

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Orthodoxe Kerk van de Heilige Geest in Vilnius

Vilnius,
Litouwen


De kerk en het bijbehorend Russisch-orthodoxe klooster werden gebouwd in de jaren 1749-1753 in barokke stijl . In de crypte liggen de overblijfselen van de Litouwse heiligen Antonius, Johannes en Eustathios.

De barokke kerk volgt de vorm van een Latijns kruis, een typisch vorm van een katholieke kerkgebouw. Het interieur werd in de rococo-stijl uitgevoerd. De kerk was een ontwerp van Johann Christoph Glaubitz, een architect van Duitse komaf die zich verdienstelijk heeft gemaakt met de ontwikkeling van een specifieke school van barokke architectuur, die bekend staat als de Vilniuse barok.

In de 19e eeuw behoorde Vilnius tot het Russische Keizerrijk. Aan de architectuur van de kerk werden in die periode neobyzantijnse elementen toegevoegd. Desondanks bleef de barokke architectuur van de kerk overheersen. De fresco's en altaarachtige houten iconostase versterken de praal, vooral ook door de toegepaste kleuren van sprekend blauw en groen. Ongewoon voor de orthodoxe kerken zijn de gemarmerde beelden.
Bron Wikipedia