Umbrie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Umbrie image

Assisi revisited

Umbrie
Italië
Marjolijn

Assisi revisited

Assisi revisited.

Vandaag een hernieuwde kennismaking met Assisi. Het blijft een vreemde gewaarwording om met een roltrap vanaf de parkeerplaats richting middeleeuwen op te stijgen. De eerste keer dat ik in Assisi was, begin 2001, enkele jaren na de aardbeving, waren veel huizen nog beschadigd en gestut. Nu is alles keurig opgeknapt.
Assisi is een leuk stadje, met een typisch Italiaans centraal plein (kerk, gemeentehuis, fontein) en door de ligging tegen een heuvel ook met veel fraaie doorkijkjes als gevolg van de hoogteverschillen tussen de straten. Eerst bezoek ik, voor het eerst, de San Rufino, met zijn romaanse voorgevel. Het interieur is helaas niet meer romaans, wel zijn onder glas in de vloer oude stukken van de kerk te zien. De crypte is jammer genoeg gesloten op het moment dat ik er ben. Achter de San Rufino is in het stratenplan nog zichtbaar waar vroeger het romeinse amfitheater was.
Inmiddels is net de Santa Chiara open, voor mij niet echt interessant. Tot slot natuurlijk de San Francesco, overdadig versierd met beroemde fresco’s. In de onderkerk ontdek in een hoekje weer het portret van de heilige Franciscus door Cimabue. In de bovenkerk blijft de frescocyclus van Giotto over het leven van de heilige een genot om te zien. Mijn favoriete tafereel is de verdrijving van de duivels uit Arezzo.
Na zoveel spiritualiteit is het tijd voor meer wereldse geneugten. Met een heerlijk Italiaans ijsje sluit ik het bezoek aan Assisi af.

Foto's

3e85d.jpg
3e85d.jpg
Marjolijn
65423.jpg
65423.jpg
Marjolijn
acbee.jpg
acbee.jpg
Marjolijn