Siena

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De optocht voor de Palio

Siena,
Italië


2 Maal per jaar op 2 juli en 16 augustus vind op het Piazzo del Campo de Palio plaats. De 17 Contrades (buurten) strijden dan tegen elkaar door een paardenrace te houden. De winnaar is die buurt wiens paard het eerst over de finish komt, het maakt niet uit of de ruiter er nog op zit. Winst in de Palio is het belangrijkste na te streven doel voor de inwoners van Siena, zelfs vals spel en corruptie worden als geoorloofd beschouwd om tot die winst te komen. De ruiters worden vaak voor grote bedragen ingehuurd en komen slechts zelden uit de eigen buurt. Ieder Contrade heeft haar eigen kleuren en logo, (meestal een dier maar niet perse). Trotse buurtgenoten dragen sjaaltjes en vlaggetjes hun buurtkleuren,
De laatste twee winnaars mogen voorafgaand aan de volgende Palio in optocht door Siena marcheren, Blazers, trommelaars en vendelzwaaiers gaan voorop met achter hen alle buurtgenoten van hoogbejaarden tot baby's in kinderwagens en buggy's behangen met hun buurtkleuren.
Hier is een vendelzwaaier van de optocht van de Contrada della Leocorno te zien tijdens de optocht op het Piazza del Campo, het einde van de route.