Sicilië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een onbekende parel in Italie - de dodenstad

Sicilië,
Italië


Hoewel Sicilie nog steeds bekend staat als het bolwerk van de maffia, en een minderheid het eiland daarom nog steeds mijdt, is het al enkee decennia volstrekt veilig als reisbestemming. Dat is ook te merken aan het grote aantal toeristen die het eiland overspoelen. Het is steeds moeilijker om foto's te nemen van beroemde plaatsen waar geen toeristen op staan. Maar het eiland kent ook nog enkele onbekendere schatten. Eentje daarvan is de dodenstad Pantalica, tegenwoordig een natuurreservaat.

Hoewel Pantalica deel uitmaakt van het UNESCO werelderfgoed heb ik er zelfs in het hoogseizoen niet meer dan enkele toeristen per keer aangetroffen. Pantalica bestaat uit vier necropolissen, uitgehouwen in de rotsen. De vier steden zijn aan elkaar verbonden door paden die uitsluitend voor voetganger toegankelijk zijn.

Duizenden rotsgraven liggen verspreid over het natuurgebied. De graven stammen uit de 12e tot de 8e eeuw voor Chr. Hun oorsprong is nog niet geheel duidelijk en archeologisch onderzoek is nog steeds lopende. Ook wat betreft natuur is Pantalica zeker de moeite waard. Het terrein van het natuurreservaat is heuvelachtig en in het midden is er door watererosie een grote canyon ontstaan.

Er zijn twee toegangswegen naar Pantalica. Eentje ligt in het noorden,en vertrekt vanuit de stad Sortino. Een andere ligt in het zuiden en vertrekt vanuit Palazzolo Acreide. De toegang is normaal gezien gratis.

Als je er in de zomer naartoe gaat, is het aan te raden voldoende water en een hoed mee te nemen, aangezien de hitte er verzengend is. Indien je afdaalt naar de rivier kan je verkoeling vinden, maar de graven liggen voornamelijk hogerop in de canyon waar de warmte je parten kan spelen.