Sicilië, Italië image
Lkoedam

Sicilië, Italië

I’ll make you an offer you can’t refuse: ruige natuur, levendige steden, indrukwekkende tempelruïnes, fantastisch eten uit de hele wereld en een extreem gastvrije bevolking. Sicilië, het eiland bij het puntje van de Italiaanse laars, heeft alles. Maar de maffia dan? Geen zorgen, je hebt meer te vrezen van de talloze hangouderen met een scherp oog voor vrouwelijk schoon.



Tekst: Matthijs de Groot, Fotografie: Louise ten Have



Ciao, bella!



Op Sicilië besef ik me ineens dat ik gek ben op oude mensen. Of dat nou komt omdat ik in Nederland zelden écht oude mensen zie of omdat ze in Italië zoveel nadrukkelijker aanwezig zijn, weet ik niet. Elke dag herhaalt zich hier nagenoeg hetzelfde tafereel: 's ochtend lopen oude vrouwtjes naar de winkel of naar de markt en 's middags en 's avond zit hun mannelijke wederhelft op het dorpsplein. Op houten bankjes of muurtjes kletsen ze wat met elkaar en houden ze nauwlettend in de gaten wat er allemaal op en rondom de piazza gebeurt. Veel is dat niet, maar toch blijven de mannen hopen op iets spectaculairs, heb ik me laten vertellen. En voor Sicilaanse mannen betekent dat onvermijdelijk en ondanks hun leeftijd: vrouwen.



Zo ook voor de 86-jarige Antonello, die elke dag met zijn vier vrienden zijn vaste stekje opzoekt op het centrale plein van Sant' Angelo Muxaro. Dit is een van de leukste en mooiste dorpjes van Sicilië, een eiland waar de meeste mensen gek genoeg in middelgrote steden wonen, samengepropt in krappe kamertjes in kleine huisjes in nauwe straatjes. Sant' Angelo Muxaro telt amper 1600 zielen en kijkt uit op een dal met grazende geiten en een kronkelende rivier. Antonello heeft echter meer oog voor het dorpsleven dat aan hem voorbijtrekt. Als Louise hem voor deze reportage wil fotograferen, komt hij tot leven. Handkusjes, blikken, complimentjes en pogingen om haar hand vast te houden -- alles wordt uit de kast gehaald om indruk te maken. Wanneer we na de fotosessie weglopen over het plein, staat hij op haar op vijftig meter afstand nog na te gillen. Als ik gids en local Piero uitleg wat is gebeurd, moet hij lachen. Hij vertelt over het dorpsbezoek van twaalf jonge vrouwen vorig jaar. 'Ze kwamen net van de zuidkust en hadden amper meer dan een bikini aan. Zonder enig besef van hun sex appeal, liepen ze het dorpsplein op. Kunstgebitten vielen pardoes op de grond, pacemakers brandden door. De twaalf vrouwen werden met liefde weggeleid van de horde nafluitende en joelende hangouderen.'



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.