Sardinië, Italië image
Lkoedam

Sardinië, Italië

Italiëliefhebbers kunnen geen genoeg krijgen van Sardinië – het eiland blijft verrassen. Op het Columbus-menu: wijn tanken bij nonnen, op visite bij elfen, surfen met je yogaleraar, een date met je prins op het witte paard en je neus in een zee-egel. En dat is slechts het voorgerecht. Stel je eigen dagmenu samen met onze tips!



Tekst Alexandra Gossin Fotografie Hanneke de Vries



Sardinië à la carte



Genot wordt op Sardinië bloedserieus genomen en daar kun je niet kort over zijn. Na de meest eenvoudige bestelling volgt geregeld een gepassioneerde uitwijding of zelfs discussie over je keuze. En noem kaas vooral geen kaas, maar wees zo specifiek mogelijk: je wilt de pittige pecorino Sardo of van geitenmelk gemaakte ricotta of casumarzu. Die laatste is overigens voor dare-devils, want gevuld met maden. Levende maden. De gemene deler van de Sardijnse keuken is echter – hoe kan het ook anders op een eiland – verse vis en zeevruchten. Liefst gegrild op een open vuur en gegarneerd met jeneverbes en mirte. De regionale must is kreeft, maar ook de door de Spaanse kolonisten geïnspireerde visstoofpotjes en bottarga, kuit van tonijn of harder, zijn niet te versmaden.



Plaatselijke pastaspecialiteiten zijn de culurgiones (ravioli met kaas en ei) en maloreddus (met saffraan gekruide gnocchi). Met recht beroemd is het Sardijnse brood, dat je als flinterdunne pizza kunt kopen (carta da musica) maar ook ciabatta is alomtegenwoordig evenals taartjes en gebakjes die met citroen, sinaasappel(sap) en amandelen op smaak zijn gebracht. Wijnliefhebbers proberen de regionale Vernaccia, een stevige drank die nog het meeste doet denken aan sherry. Net als de Spaanse specialiteit kun je een droge variant als aperitief nemen en een mierzoete als dessertwijn (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 28



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.