Rome

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pantheon

Rome,
Italië


Marcus Agrippa, zoon van Lucius, voor de derde maal consul, heeft dit gebouwd, staat in het Latijn op de gevel van het Pantheon, maar eigenlijk is dat niet waar. Agrippa bouwt in 27 voor Christus inderdaad de tempel die op deze plaats stond, maar in het jaar 80 van onze jaartelling woedt er een grote brand in Rome die o.a. deze tempel compleet verwoest.
In het jaar 125 Laat Keizer Hadrianus de tempel volledig herbouwen, maar uit eigenbelang laat hij de eer aan Agrippa, eerdere keizers die hun eigen naam op gebouwen lieten plaatsen hadden daar namelijk geen goede ervaringen mee gehad.
De meeste tempels die uit deze periode stammen, zijn later, uit naam der kerk, afgebroken wegens hun heidense functie. Het Pantheon is echter blijven staan omdat Paus Bonifatius IV de tempel in het jaar 609 tot kerk heeft gewijd.
Van binnen is deze tempel ook een geweldig staaltje van architectuur en kunst. De koepel is nog altijd de grootste koepel van ongewapend beton ter wereld. De muren van de koepel zijn onderaan 7 meter dik, bovenaan bij de oculus zijn ze nog slechts 1,2 meter dik en van het zeer lichte, gemalen puimsteen gemaakt. (Bron Wiki)