Rome

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rome image

Navel van de aarde

Rome
Italië
Rkokky

Navel van de aarde

“Dag lieverd,” zegt mijn moeder en ze geeft me een kus op mijn voorhoofd. Zodra mijn ouders de deur uit zijn, spring ik bij mijn zus opschoot. "Welk verhaal wil je horen? Over Jupiter die oorlog voert of de geboorte van venus?" vraagt mijn zus. "Vertel maar over die tweeling," geef ik als antwoord. Mijn favoriete verhaal dat mijn zus vertelt, gaat over Romulus en Remus, de stichters van het oude Rome. Romulus en Remus werden tijdens een oorlog in een rieten mand in de Tiber geworpen, waarna ze werden gevonden en gezoogd door een wolvin. Een van hen stichtte een nieuw stad: Rome.

Meerdere keren ben ik afgereisd naar deze fascinerende stad. Als je door Rome loopt valt het gelijk op dat de stad een groot openlucht museum vol oudheden is. Een stad vol bewaren oudheden. maar er is er geen een zo goed bewaard gebleven als het Pantheon. Het Pantheon is een voormalige Romeinse tempel die later in gebruik is genomen als Rooms Katholieke basiliek. De naam pantheon is een samenvoeging van de Griekse woorden pas en theos, ofwel tempel voor alle goden.

Dit indrukwekkende gebouw, midden in Rome, heeft mijn hart. Wanneer ik de trappen beklim en binnenkom baan ik mij even in de wereld van de oude Romeinse goden. Als je in de ochtend gaat, is het nog rustig en heb je de kans dat je het Pantheon voor jezelf hebt. Wat mij fascineert is dat de tempel, gebouwd in het jaar 125, nog steeds overeind staat. Wanneer je midden in de zaal gaat staan en omhoog kijkt, zie je de blauwe lucht.

De oculus, ook wel de navel van de aarde of het oog van Rome genoemd, heeft een diameter van 8,7 meter en zorgt voor een mythisch effect. Deze beleving wil ik graag met jullie delen. Ik pak mijn fotocamera en wacht tot de zonnestralen door de oculus schijnen. Wanneer ik deze foto bekijk, denk ik terug aan alle verhalen die mijn zus vertelde over de oppergod Jupiter, de zeegod Neptunus en de beeldschone godin Venus.