Rome

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rome image

Te voet door Rome (2)

Rome
Italië
Edwinaverdingh

Te voet door Rome (2)

Vervolg van Te voet door Rome (1)

Woensdag 22 februari 2012

Het is bijna een traditie aan het worden, maar we gaan weer te voet, over de Ponte Sisto naar Campo De Fiori, een plein waar elke dag een marktje staat. Vers fruit! Ik kan niet zonder. De zon licht alle gemoederen op en na wat gezellig kuieren, laten we ons gemoedelijk in een stoel op een zonnig terrasje zakken.
Impressie 3! We trekken vandaag van plein naar plein, om het zo maar te zeggen. Piazza Navona, een prachtig ovaal plein, ligt in een van de oudste buurten van Rome, de Campus Martius. Het voelt aan als een verademing. Groots en gezellig? Kan dat samensmelten? Tuurlijk! In Rome kan alles.
Het Pantheon, dat gebouwd is in de eerste eeuw v.Chr., staat vlakbij. Ook hier valt me de prachtige lichtinval door het grote gat in de koepel op. Die Romeinen hadden iets met licht, dat kan niet meer ontkent worden.
Verder via de Piazza di San Ignazio waar de twee palazzo’s, ontworpen door Filippo Raguzinni, staan. Ze zijn een mooi voorbeeld van de ruimtelijke ordening in de 18de eeuw.
Snel arriveren we bij de Trevi Fontein. Mijn reisgezellen zijn onder de indruk want zij hadden op voorhand geen enkele gids ingekeken. Dat deze fontein de grootste en bekendste fontein van Rome is, wisten ze niet. Het ontwerp is van de hand van Bernini, maar werd pas meer dan 50 jaar later gebouwd.
Volgende halte is de Piazza di Spagna. De Spaanse trappen, die bedekt zijn met zonnekloppers, waar we ons nog net kunnen doorwaden leiden ons naar Villa Borghese. Een prachtig park met een ongelooflijk mooi uitzicht over heel Rome. Een mooie afwisseling met de Piazza’s en Palazzo’s.
De Galleria Borghese herbergt de kunstvoorwerpen, in de loop der tijd verzameld door de pauselijke familie Borghese. In de Villa Borghese bevinden zich onder andere werken van Titiaan en Gianlorenzo Bernini. Dit is zeker de moeite waard om te bezoeken, maar spijtig genoeg hadden we de tickets op voorhand moeten boeken. Dan maar van hieruit genieten van de zonsondergang boven het Vaticaan.

Een wandeling langs de de Piazza’s in omgekeerde richting leidt ons naar Trastevere, waar we weer genieten van de Romeinse keuken en wijn, uiteraard.

Donderdag 23 februari 2012

Toen ik in mijn heldenmoed de Rome gidsen aan het doornemen was, heb ik enkele dingen aangeduid die ik zeker wilde zien. En geloof het of niet, het waren ‘onopvallende’ dingen die me onmiddellijk raakten door hun eenvoudige schoonheid.
’s Ochtends ontbijten we op zijn Italiaans, koffietje en ontbijtkoek, aan de toog. Beste gezellig en onthoud het, vooral veel goedkoper! Voor ongeveer 1,50 € heb je al wat maagvulling, genoeg energie voor een bezoek aan de Capitolijnse Musea.

Dag vier wordt dus mijn dag. Mijn Impressie 4 dag!

Ik en mijn gevolg, terug richting Colosseum. Ook vandaag besluiten we om niet binnen te gaan, maar vanop de Parco del Celio het wonder te aanschouwen. Zonder enige toerist rond ons, we tellen onszelf niet mee, vleien we onszelf neer in het gras. Wat is het toch indrukwekkend! Die Romeinen konden er wat van.
We wandelen verder over Viale delle Terme di Caracalla. Deze leidt ons naar de Thermen van Caracalla, een badinrichting gebouwd tussen 206 en 216, met een oppervlakte van ongeveer 11 ha, dat 1600 gasten kon verwennen. We worden aangenaam verrast door de prachtige tuin die de ruïnes omarmen en ook hier genieten we van de indrukwekkende architectuurkennis die de Romeinen hadden.
Onze tocht wordt verder gezet naar San Saba, een Romaans kerkje, op de Piccolo Aventijn. De wijk dankt haar naam aan de kerk met het bijbehorende klooster die de eerste eeuwen na de val van het Romeinse Keizerrijk voor de enige bewoners van San Saba vormden. De eenvoud en de stilte overvalt me. Niemand te zien, op enkele bejaarde dames na, die hun leven gewijd hebben aan het proper houden van de kerk. Hun toewijding raakt me, want met veel ontzag en zonder enig geluid kantelen ze de banken om, om elke ‘onreinheid’ te verwijderen. De houten gewelven in het plafond, de prachtige fresco’s en de serene lichtinval hebben een ontladende invloed op me. Mijn hoofd voelt plots leeg aan, een gevoel van rust overvalt me. Dit wilde ik zo graag zien, op ‘mijn’ dag 4.

Mijn gevolg is ook onder de indruk, ze hadden dit niet verwacht. Via de Ponte Aventino e Sublicio keren we terug naar Trastevere, onze uitvalsbasis . De Santa Maria Basiliek heeft, ondanks barokke verbouwingen en vervangingen haar middeleeuwse karakter behouden. De zuilen in de kerk komen mogelijk uit de Thermen van Caracalla. Het zijn vooral de gouden mozaïeken die hier opvallen.

De Basiliek van Santa Cecilia in Trastevere is een bedevaartskerk van de heilige Cecilia. Het is niet zo dat de kerk me diep raakt, maar wel het marmeren beeld van de marteldood van Sint-Cecilia. Het is gemaakt door Stefano Maderno. In alle gidsen staan prachtige beelden van perfecte lichamen in schitterende poses. Op en top geïdealiseerd. Dit beeld heeft iets menselijks, iets natuurlijks. De ontspannen handen, het slappe lichaam, het hoofd en ogen omwikkeld met een doek, gemarteld…

De avond valt en we mijmeren weg bij een glaasje wijn en een zalig diner bij Il Ciak in Vicolo Del Cinque. Een restaurantje dat al bestaat sinds 1900 en ongelooflijke kwaliteit levert. De gerechten zijn iets prijziger dan elders in Trastevere, maar de dranken, lekkere Chianti wijnen inclusief, zijn hier weer goedkoper. Ons laatste avondmaal wordt opgeluisterd door een paar muzikanten. Een mooie afsluiter van een verrassend mooi Rome.

Foto's

0255d.jpg
0255d.jpg
Edwinaverdingh
59a52.jpg
59a52.jpg
Edwinaverdingh
59a52.jpg
59a52.jpg
Edwinaverdingh
002f0.jpg
002f0.jpg
Edwinaverdingh
002f0.jpg
002f0.jpg
Edwinaverdingh
5d5bb.jpg
5d5bb.jpg
Edwinaverdingh
5d5bb.jpg
5d5bb.jpg
Edwinaverdingh