Zoveel geld wordt ieder jaar uit de Trevifontein gevist image
Henk_en_Nel

Zoveel geld wordt ieder jaar uit de Trevifontein gevist

De Trevifontein in Rome ligt er vol mee: munten. Maar wat gebeurt er met al dat geld? Wij gingen op onderzoek uit.



Gooi een muntje over je schouder in de Trevi-fontein en je komt zeker terug (Foto: Reisreporter reizendebeer)



Trevi-fontein, Italië



De Trevifontein in Rome werd in de vijftiende eeuw traditiegetrouw aangelegd om het einde van een aquaduct te markeren. De traditie om er geld in te werpen - wie over zijn schouder een muntje in de fontein werpt zal terugkeren naar Rome - ontstond later pas. Het legde de fontein geen windeieren, want iedere dag staan duizenden mensen met hun rug naar de fontein. Aan het einde van de dag schrapen de mensen van het Roman Catholic Charity alle munten van de bodem. Het komt neer op meer dan één miljoen euro per jaar voor het goede doel. 



Mall of America-fontein, VS



Maandelijks gooit het winkelend publiek zo'n tweeduizend euro aan kleingeld in de fonteinen van het enorme Mall of America-complex in Bloomington in de staat Minnesota. Het is niet duidelijk wat de achterliggende gedachte is. De directie van het winkelcentrum doneert het bedrag aan verscheidene goede doelen en non-profitorganisaties. Ook de fonteinen van het jungle themarestaurant Rainforest Café in het winkelcentrum bulken van de muntjes. De keten doneert het geld aan goede doelen die zich bezighouden met het milieu.



Disney-fontein, wereldwijd



Ook de fonteinen in de Disneyparken vangen jaarlijks aardig wat geld. Het levert de werper een wens op. Disneyland Parijs verzamelde op deze manier duizenden euro's die het doneerde aan de Hôpitaux de France foundation, een stichting die zich inzet voor jonge ziekenhuispatiëntjes. Disney World Florida doneert de ruim vijftienduizend euro per jaar aan een goed doel dat zich bezighoudt met kinderen in de pleegzorg.