Nieuwe trend in Italië: verspreide hotels image
Bob

Nieuwe trend in Italië: verspreide hotels

Nu Italië aan het herstellen is van de ergste aardbeving in 36 jaar is de vraag: Wat gebeurt er met de kleine dorpen die zijn aangetast? Veel inwoners zijn al vertrokken of hebben plannen om te gaan, waardoor de plaatsjes leeg komen te staan. Er is een oplossing! Albergo diffuso, een verspreid hotel. Deze moeten een frisse wind veroorzaken.



Vissersdorpje Polignano a Mare. (Foto: Columbus Reisreporter Rob43)



Dertig jaar geleden werd deze vraag ook al gesteld, toen een dorp in het noorden van de regio Friuli-Venezia Giulia compleet verlaten werd als gevolg van een aardbeving. Italië schakelde de hulp in van Giancarlo Dall’Ara, architect, die de dorpjes weer tot leven moest brengen. Hij kwam met een revolutionaire oplossing: de dorpen herstellen door er een soort van resort van te maken. Leegstaande huizen moesten de kamers worden en grote appartementen moesten worden omgebouwd tot gezamenlijke ruimtes. De naam die hij eraan gaf: albergo diffuso – letterlijk een verspreid hotel.



Opgebloeid vissersdorpje



De laatste jaren is het idee van albergo diffuso pas echt van de grond aan het komen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het vissersdorpje Polignano a Mare. Vijftien jaar geleden was het een no-go area, een donkere plek waar je heenging om stiekem je eerste sigaret te roken. Maar door de albergo diffuso is Polignano a Mare weer helemaal opgebloeid. Dei Serafini, het eerst opgerichte hotel in het plaatsje, heeft vijftien kamers. Je loopt heerlijk in de zon naar je kamer toe terwijl van alle kanten de geur van vers Italiaans eten naar je toe komt waaien. Bij een albergo diffuso krijg je het gevoel dat je onderdeel uitmaakt van de lokale bevolking – en dát is het allerbelangrijkste, zegt Dall’Ara.



Geen 'toerist' meer



Je voelt je een inwoner, geen toerist, in het echte Italië, geen luxe all-inclusive hotels en wolkenkrabbers, maar lieflijke en traditionele dorpjes. Nog een voordeel van dit project: alle oude, verlaten plekken worden van de ondergang gered en komen weer helemaal tot leven. Op dit moment zijn er 120 van dit soort hotels in heel Italië. Een onvergetelijke ervaring. The Italian Dream.