Toren van Pisa minder scheef image
Jan-Petra

Toren van Pisa minder scheef

De toren van Pisa is gered! De beroemde klokkentoren uit Toscane werd gerestaureerd om te voorkomen dat hij nog schever zou komen te staan. Na jaren van tegengewicht blijft de toren nu stabiel en hangt hij net geen vier meter uit het lood.

De toren van Pisa is voor de komende driehonderd jaar veilig gesteld, volgens professor Jamiolkowsky, die verantwoordelijk was voor de restauratie. In totaal heeft de restauratie achttien jaar in beslag genomen.

Verschil teruggebracht
In 1933 was de toren het scheefst, met een verschil van 4,5 meter. Door middel van tegengewicht is geprobeerd om de toren wat rechter te trekken. Dat is gelukt, want het verschil is teruggebracht naar net geen 4 meter.

De bouw van de toren
De toren van Pisa werd in drie stappen gebouwd, verspreid over een periode van tweehonderd jaar. De bouw van de toren begon in 1173. Na de bouw van de derde verdieping in vijf jaar later, ging hij scheef staan. Daarna lag het werk ongeveer honderd jaar stil. Dat was maar goed ook, want zo werd de grond samengedrukt en dus steviger. Was de toren in een keer afgebouwd, dan was hij zeker omgevallen. In 1990 werd de toren uit veiligheidsoverwegingen gesloten.

Toren niet helemaal recht
Nu alle restauratiewerkzaamheden zijn gedaan is het deze zomer voor het eerst mogelijk om vanuit de binnenplaats van de toren alle zeven loges te zien. Dat was sinds 1935 niet meer mogelijk. De toren is niet helemaal rechtgetrokken, dit zou het toerisme namelijk geen goed doen.