Maffiavrije winkel geopend image
Jan-Petra

Maffiavrije winkel geopend

Don Corleone leeft voort, althans in Palermo. In de Siciliaanse stad is het nog doodnormaal dat winkeleigenaren beschermingsgeld (pizzo) betalen aan de lokale maffia. Vorige maand is een winkel geopend die daar tegen in opstand komt. 'Punto Pizzofree' geeft aan 100 procent maffiavrij te zijn.

Ongeveer tachtig procent van de winkeleigenaren in Palermo betaalt 200 tot 500 euro per maand aan de lokale maffia. Zo blijven ze verschoond van 'mysterieuze' gebeurtenissen zoals ingegooide winkelruiten of voor de deur geparkeerde autobommen. Punto Pizzofree doet hier uit protest niet aan mee.

De winkel verkoopt uiteenlopende producten, van jam en meel tot pyjama's en horloges. Alles wordt geleverd door winkels en fabrikanten die openlijk ervoor uitkomen dat ze geen beschermingsgeld betalen aan de Cosa Nostra. Een deel van de producten komt van boerderijen van gevangen genomen maffiabazen. Zo kan het gebeuren dat je jam in handen hebt van de voormalige boerderij van Salvatore 'Het Beest' Riina. Enkele voormalige boerderijen van maffiabazen zijn zelfs door de Italiaanse regering veranderd in hotels.

De strijd tegen de Siciliaanse maffia gaat intussen onverminderd door. In Palermo zijn overal stickers te vinden met de tekst: 'Een volk dat zich laat afpersen, is een volk zonder waardigheid.' Ook is de organisatie Addiopizzo opgericht, die winkeleigenaren overhaalt geen beschermingsgeld te betalen. Inmiddels zijn 241 winkels aangesloten bij de organisatie.