Italië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Puglia, Italië

Gepubliceerd: 05 sep 2012
0

Een culinaire kruistocht. Wortels van vele olijfbomen lopen als een rode draad door de hak van Italie. Sommige olijfbomen zijn meer dan 500 jaar oud en doorstonden een heel klein stukje van de roerige geschiedenis, vol met landjepikkers en piraten. Een roadtrip door het cultureel rijke Puglia gaat gepaard met overnachtingen in oude boerderijen én culinaire hapjes.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst Matthijs de Groot, Fotografie Louise ten Have

Een culinaire kruistocht

Ik was een walnoten-likeur aan het drinken in een cafe in het plaatsje Lecce toen ik me realiseerde dat ik hier in Puglia de beste eetervaringen van mijn leven had. Ik begrijp nu waarom zoveel hippe Romeinen hun weekenden in Puglia doorbrengen. Op het eerste gezicht is dat niet heel logisch want wat betreft natuurschoon en landschap heeft Puglia veel concurrentie van andere, vaak mooiere Italiaanse provincies. Dat is als je de culturele pronkstukken even buiten beschouwing laat. Puglia is één van de rijkste Italiaanse streken op het gebied van Romaanse kunst. Maar wat het landschap betreft eindigt Puglia nou niet direct in mijn top-3 van Italië favorieten. Het is grotendeels vlak, hier en daar wat industrie en in het geheel is het soms zelfs wat saai te noemen. Maar het eten, dat Pugliaanse eten is bizar. Bizar lekker wel te verstaan. Geen levensgenieter die er omheen kan. En van het leven genieten, dat lijkt er bij de Italianen met de paplepel ingegoten.

Pastaheuvels

Eerder reed ik vanuit Napels de provincie Puglia binnen. Glooiende graanheuvels, of liever gezegd pastaheuvels produceren veel graan, waardoor Puglia zich pastaproducent nummero uno mag noemen. De glooiende heuvels zijn opgedeeld als damborden. Eigenlijk on-Italiaans, als je het mij vraagt, zo netjes en georganiseerd. Zeker als je zojuist het chaotische Napolitaanse verkeer achter je hebt gelaten. Mijn doel voor vanavond is om de stad Trani, één van de havensteden aan de Adriatische zee, te bereiken. Daar zal ik dan mijn eerste Pugliaanse hapje en drankje gaan nuttigen.

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Italië artikelen
Reisnieuws
7 plekken die je NIET moet bezoeken deze zomer

27 mei 2017, Je staat al zolang je je kunt herinneren te popelen om die éne highlight van dichtbij te zien. Maar als je er aankomt blijkt het een grote anticlimax. Klinkt bekend in de oren? Sla deze zeven plekken deze zomer dan over en ga voor het alternatief.

1
Reisnieuws
Alitalia is bijna failliet. Dit is de stand van zaken

04 mei 2017, De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia verkeert voor de zoveelste keer in zwaar weer. De maatschappij is dinsdag dan ook onder curatele gesteld. Heb jij geboekt bij Alitalia of ben je dat van plan? Lees dan hier de laatste ontwikkelingen.

0
Reisnieuws
15 etiquetteblunders op reis en hoe je ze voorkomt

03 mei 2017, In sommige landen is slurpen de normaalste zaak van de wereld. Maar brood in je soep dopen ho maar! Het moge duidelijk zijn, etiquetteregels verschillen behoorlijk per land. Met deze traditionele tips ga je op tussen de locals. Al zien ze onze ove...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.