Espressodag in Italië image

Espressodag in Italië

Italië viert vandaag voor de eerste keer hun nationale drank: espresso. Het wordt georganiseerd door het Nationale Instituut van de Italiaanse Espresso.

Ongeveer een half miljoen boekjes worden verspreid over duizenden horecagelegenheden. Hierin worden de Italianen eraan herinnerd wat goede espresso is. Een espresso hoort namelijk binnen 25 seconden in een klassiek klein kopje van 25 milliliter te worden geschonken. In de Italiaanse cafés worden dagelijks ongeveer 70 miljoen kopjes espresso gedronken. In de koffiesector gaat jaarlijks ruim 600 miljoen euro om.

Caffè
Sinds de komst van de Arabieren in de 15e eeuw drinken de inwoners van Italië koffie. Het drankje wordt elk moment van de dag gedronken. Ze noemen espresso eenvoudig caffè. Het wordt gewoonlijk gedronken met veel suiker en geen melk. Maar let op: in Zuid-Italie wordt altijd eerst de suiker in het kopje gedaan. Dus als je geen suiker in je espresso wilt, vergeet dan niet te melden dat je een espresso amaro (zonder suiker) wilt.