Zuidland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

IJspret!

Zuidland,
IJsland


We staan klaar met pikhouweel in de hand en crampons onder de wandelschoenen. Ik zie in de verte een groepje over de gletsjer lopen, dat ziet er toch wel intens uit van een afstandje. Daar gaan wij ook naar toe met ons groepje. Toch wel spannend, nog nooit eerder gedaan zo'n gletsjertocht.

Maar het wordt een geweldige ervaring. We hangen boven een draaikolk in een ijsgat, we liggen plat op het ijs gletsjerwater te drinken, we wandelen langs diepe ijsspleten, we hakken met onze pikhouweel totdat we het prachtige blauwe ijs zien onder de bovenlaag. Dikke ijspret, avontuur!

We zijn mee met de Icelandic Mountain Guides. Ze zitten met een 'stand' tegenover de informatiebalie bij de ingang van Skaftafell NP. Ze nemen kinderen vanaf 8 jaar oud mee, de andere 'stand' die er staat vanaf 10 jaar. Ze krijgen een soort harnasje om voor de veiligheid, zodat de gids ze vast kan houden boven bijv. een ijsgat.
Wij liepen de Blue Ice Experience, waarbij je een kleine 2 uur op het ijs van de Svinafellsjökull loopt nadat je er met een busje naar toe bent gebracht (10 minuten). Je kunt ook een tocht van 5 uur maken, voor ieder wat wils. Een aanrader voor iedereen, ook voor gezinnen met kinderen, ons zoontje vond het geweldig om te doen!

Als extra tip geef ik mee om, als je reisplanning het toelaat, hier een gletsjertocht te maken en niet bij het populaire Sólheimajökull. Die gletsjer ligt veel dichter bij Reykjavik en toeristenbussen stoppen daar dicht bij de gletsjer. Wij zijn er gaan kijken en zagen grote groepen richting gletsjer lopen. Naar mijn idee vindt je hier minder de beleving van 'de gletsjer en ik' dan in het veel meer afgelegen Skaftafell waar je met kleinere groepen (12 totaal inclusief onszelf) de gletsjer oploopt, die ook nog eens in een veel spectaculairdere omgeving ligt. Reserveren kun je ter plekke doen, wij zijn de dag ervoor langsgegaan en konden uit meerdere tijden kiezen (in het hoogseizoen).