Zuidland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hooglandroute F550 Kaldidalur met 4wd

Zuidland,
IJsland


Tijdens onze rondreis door IJsland hebben we een 4wd gehuurd. Natuurlijk is dit een prettige manier om je over het eiland te verplaatsen, maar waarom zou je een 4wd huren als je alleen maar op de verharde weg gaat rijden...
Na een bezoek aan het nationaal park Þingvellir heb je 2 opties. Of via Reykjavik naar het schiereiland Snæfellsnes, of via de 'hooglandroute voor beginners'. Voor deze laatste optie is het wel noodzakelijk om een 4wd te huren, het is niet toegestaan om zonder op deze weg te rijden.
Het is zeer de moeite waard om de weg F550 te kiezen. Zorg wel dat je auto is volgetankt en dat je nog een sanitaire stop maakt bij het informatiecentrum van Þingvellir, het duurt namelijk een tijdje voor je weer een toilet tegenkomt. En met al dat gehobbel in de auto is dit geen pretje.
Naast het informatiecentrum kies je weg 52. Persoonlijk dachten wij al dat dit de hooglandroute was met z'n gravel, stenen en heuvels. Maar na een aantal km op deze weg te hebben gereden bleek weg F550 nog te moeten beginnen. Het uitzicht was prachtig, je kwam werkelijk bijna niemand tegen. Je hebt een prachtig uitzich op de gletsjers en links en rechts van je zijn nog steeds plekken in het landschap waar veel ijs en sneeuw ligt.
Ondanks de lage temperatuur boven op de berg is het wel de moeite waard om de auto uit te stappen. Het is daar zo ongelooflijk stil. Je hoort echt helemaal niets, nog geen vogel. Op zo'n moment heb je het gevoel dat je echt alleen op de wereld bent.
De route wordt wel eens de hooglandroute voor beginners genoemd. Wij waren beginners en voor ons was dit een ervaring om nooit te vergeten. We hebben heel wat hellingen omhoog moeten rijden en natuurlijk ook weer heel stijl naar beneden. Een voordeel van deze route is dat je geen rivier hoeft te doorkruisen en dus veilig weer in de bewoonde wereld kunt aankomen.
Op de site [url="http://www.vegagerdin.is/english/road-conditions-and-weather/" target="_blank"] kun je bekijken welke wegen open zijn in IJsland. Vanaf ongeveer half juli zijn de meeste hooglandroutes te berijden, maar vooraf even checken zorgt ervoor dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.