Westland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lavawatervallen Hraunfossar

Westland,
IJsland


De Hraunfossar (lavawatervallen) die uitmonden in de rivier de Hvítá (Witte rivier) zijn een bijzondere reeks watervallen. Over een afstand van meer dan 900 meter lijken vele waterstroompjes vanuit het lava van het lavaveld Hallmundarhraun in de rivier te stromen. Dit lavaveld ontstond door een uitbarsting van een vulkaan die nu onder de Langjökull gletsjer ligt. Omdat dit lava poreus en waterdoorlaatbaar is, en op een harde en waterdichte ondergrond ligt, stroomt smeltwater en regenwater tussen het lava en de harde ondergrond naar beneden totdat het bij de Hvítá als het ware 'uit de muur' komt. Wij vonden de witte rivier vooral heel erg blauw, een prachtig gezicht.

De Hraunfossar liggen aan weg 518 in het westen van IJsland, ten noorden van de hoofdstad Reykjavik. Het loont de moeite om naar beneden te gaan en de watervallen vanaf de rivierbedding te bekijken in plaats van het hoger gelegen platform.

De reeks watervallen krijg je in geen mogelijkheid als geheel op de foto. Daarom hebben we ervoor gekozen om een detail weer te geven. Daarbij hebben we geëxperimenteerd met een ND-filter, zodat we een wat langere sluitertijd konden gebruiken. Eventuele tips en tricks horen we graag!

Bron: Wikipedia.