Westfjorden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Westfjorden: daarom !!!

Westfjorden,
IJsland


De Westfjorden: een gebied dat door nog veel toeristen overgeslagen wordt. Deze regio is door de Lonely Planet uitgeroepen tot top-tien-notering in de categorie favoriete regio's in de wereld. Het is een dunbevolkt gebied met afgelegen dorpjes die over de weg maar beperkt te bereiken zijn.
Of je nu op zoek bent naar witgele of roodbruine zandstranden, zwarte kiezelstranden, geothermische zwembaden, natuurlijke warme zwembadjes, vogelrotsen met enorme aantallen vogels (puffins, drieteenmeeuwen, alken), verlaten visserdorpjes, prachtige watervallen (Dynjandi spant de kroon). De Westfjorden hebben dit allemaal te bieden.
Daarbij komt dat je dit alles vindt temidden van landschappen met diep ingesneden fjorden waar de autowegen kronkelen langs hoog oprijzende, diep ingesneden bergwanden waarop talloze watervalletjes het gletsjerwater weer terugvoeren naar de oceaan.
Wij reden door dit gedeelte van IJsland in de tweede helft van mei j.l. Er lag nog op veel plaatsen sneeuw, vooral in de hogere gebieden. Vanaf weg nr. 60 zijn we een klein onverhard (slecht) weggetje ingedraaid en troffen daar bij de plaats Budardalur een prachtig uitzicht aan over de Hvammsfjord. Deze fjord is 40 kilometer lang en 9 kilometer breed. Dankzij het goede weer konden we in de verte de open zee zien liggen.

Tip: als je de Westfjorden bezoekt houd dan rekening met enorme afstanden op de fjordwegen. Op de kaart schiet je soms niet echt op terwijl je daarvoor grote afstanden moet rijden. Zo nu en dan kom je een tegenligger tegen. Hierdoor kun je echter volop genieten van de omringende grootsheid van dit gebied.