Noordland West

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het huis dat zeven keer verhuisde

Noordland West,
IJsland


In IJsland is hout zeer prijzig, dus er werden alleen huizen van hout gebouwd voor de elite. Dit huis dat diende als provinciehuis, staat in Glaumbaer in het noordwesten op de weg van Akureyri naar Saudarkrokur. Het huis is nu onderdeel van het gelijknamige museum met een turfboerderij.

Het huis werd aanvankelijk gebouwd als vergaderruimte en woonhuis voor de districtsbestuurder. Toen hij elders werd benoemd, nam hij zijn huis gewoon mee. Het vervoer van het hout ging hoofdzakelijk over ijs.
Paarden trokken sleden met deze vracht naar de kust, vandaar werd het hout verscheept naar een volgende kustplaats waarna het weer over land werd versleept naar de plaats van bestemming. In de jaren 1862 tot 1891 verhuisde het huis zes keer en in 1891 kwam het huis in particuliere handen.
Uiteindelijk verhuisde het huis in 1985 voor de zevende keer, gewoon over de weg, naar de plek waar het nu staat.
Een bezoek aan het Glaumbaermuseum met de oorspronkelijke turfboerderij, de kerk en twee houten huizen is echt de moeite waard. Je krijgt een heel goed beeld van het leven in die tijd.
Zelfs in IJsland kan het druk zijn: Ga laat in de middag, dan heb je mooi licht, of 's morgens om negen uur. Op het terrein rondkijken is gratis, net als een kijkje in de houten huizen. Toegang tot de turfboerderij is 1200 kronen, ongeveer 8 euro (prijs 2015)