Noordland West

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stokoud

Noordland West,
IJsland


Dit las ik ergens over stokvis in IJsland:
Hardfiskur=stokvis
Een gedroogde vis, schelvis, kabeljauw of zeewolf, die als snack wordt gegeten. Het is gebaseerd op een oude conserveringsmethode en kan jarenlang in een droge omgeving worden bewaard. De vis wordt schoongemaakt, gewassen en in luchtige schuren (of alleen onder een afdakje) opgehangen, totdat ze hard en broos zijn geworden. Het wordt, om weer eetbaar te krijgen, niet gekookt, maar geslagen tot het zacht en kruimelig wordt. Vervolgens wordt het vel er in repen afgetrokken en gereserveerd met een heerlijk laagje boter.
Een culinair lekkernijj, eet smakelijk!
Ik vind het er toch mooier uitzien, dan dat het zal smaken denk ik zo, alhoewel ik erg graag vis lust.... Deze vissen hingen overigens te drogen aan rekken net voorbij Borgarfjordur. Ze zullen wel iets anders klaargemaakt worden, want er zit al geen vel meer aan! Vaak zitten de haken nog in hun bek. Ze vissen in IJsland namelijk met lijn en haak en niet altijd met netten, tenminste zo zagen we een visser terug komen met zijn boot met aan de zijkant de lijnen en haken.