Noordland Oost

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Neem eens de Diamant Circle en beleef het pure IJsland

Noordland Oost,
IJsland


De Golden Circle in de omgeving van Reijkjavik is beroemd, en tevens berucht om de grote aantallen toeristen. Mensen die IJsland willen zien in 3 dagen doen meestal deze route.

Er is echter een andere Circle, en wat mij betreft een veel spectaculairdere en zeker veel minder toeristisch. Dat is de Diamanten Route, of zoals ik hem hier noem: The Diamant Circle. Start bij de Godafoss waterval ten oosten van Akureyri, neem de afslag naar de verharde weg 85 richting Husavik. Een mooie uitvalsbasis om walvissen te spotten. Vervolg deze weg tot aan Asbyrgi en neem daar de onverharde weg 864 weer naar het zuiden. Deze weg 864 voert langs de canyon die rivier de Jokulsá in het landschap snijdt. Dit is het gebied van de spectaculaire watervallen, waarvan de Dettifos (op de foto) de grootste is. Met afstand de grootste waterval van Europa, met z´n 45 meter hoog, 100 meter breed en een gemiddelde hoeveelheid water in de zomer van 400 kubieke meter per seconde.

Het landschap langs de 864 maakt deel uit van het nationaal park Vatnajokull. In Asbyrgi is een interessant bezoekerscentrum.