Bijzonder: de 11 opvallendste meren en watervallen image
Bob

Bijzonder: de 11 opvallendste meren en watervallen

Een meer in alle kleuren van de regenboog of een waterval waar je gewoon niet van af kan vallen. Water kan heel bijzondere vormen aannemen. Deze 11 merkwaardige meren en watervallen bewijzen het.

1. Lago Verde





Lago Verde, het groene meer in Lanzarote (Foto: Reisreporter JoshuaX)



Aan de voet van de El Golfo vulkaan op Lanzarote ligt deze lagune. Het meertje wordt gevuld door ondergronds zeewater en dankt zijn gifgroene kleur aan de vele algen die er in leven.



2. Spotted Lake





Gaten in Spotted Lake ​(Foto: Reisreporter RobHoekstra)



In de zomer krijgt dit meer in British Columbia spontaan grote, ronde vlekken. De reden? De aanwezige mineralen komen tevoorschijn zodra het water in de zomer verdampt.



3. Pamukkale





Pamukkale in Turkije ​(Foto: Reisreporter Graaf)



Deze Turkse kalkterassen zijn ontstaan door kalk en mineraal houdend water uit thermale bronnen. De geneeskrachtige werking trok veel Romeinen aan, die lekker gingen badderen in de bronnen. Nu zijn de baden gesloten, maar je kan er nog wel een paar bezoeken in Turkije.



4. Grand Prismatic Spring





Kleurenfestijn bij Grand Prismatic Spring ​(Foto: Reisreporter sidonius)



Dit is de grootste warmwater bron van de Verenigde Staten. Maar dat is niet het enige bijzondere aan dit meer in Yellowstone National Park. De kleuren rondom het meer maken het pas echt een merkwaardig geheel. 



5. Devil’s Pool





Met een gerust hart zwemmen bij de rand van de waterval ​(Foto: Reisreporter marcvankessel)



Deze waterval bij de Victoria Falls in Zambia en Zimbabwe is heel bijzonder, want je kan hier niet van af vallen. Op het punt waar het water met een enorme kracht naar beneden stort, kan je rustig zwemmen. De natuurlijke barrière zorgt daar voor. 



6. Laguna Colorada





Laguna Colorada ​(Foto: Reisreporter Jan-Petra)



De rode kleur van deze lagune in Bolivia komt door de algen die erin leven. De witte eilandjes verspreid over de lagune vormen een scherp contrast met het water en zorgen voor fotogenieke beelden.



7. Plitvice meren





Plitvice meren in Kroatië ​(Foto: Reisreporter MiekeDeHaas)



Eén van de bekendste attracties van Kroatië: de Plitvice meren. Maar dat is geen reden om ze niet te bezoeken. De zestien glasheldere meren in alle soorten en maten zijn zeer bijzonder om te zien.



8. Rio Tinto





Rode rivier Rio Tinto ​(Foto: Reisreporter andresenmarianne)



Deze rivier in Andalusië zit bomvol ijzer, maar heeft juist een tekort aan zuurstof. Het gevolg: een felrode kleur. Omdat Rio Tinto aardig wat overeenkomsten vertoont met Mars, bestuderen de wetenschappers van NASA deze rivier in Spanje.



9. Champagne Pool





Champagne Pool in Nieuw-Zeeland ​(Foto: Reisreporter jeroengeurtsen)



De Champagne Pool in Waiotapu is het meest kleurrijke en gevarieerde geothermisch gebied van Nieuw-Zeeland. De koolstofdioxide zorgt ervoor dat het meer al 900 jaar aan het bubbelen is.



10. Hierve el Agua





De versteende waterval ​(Foto: Reisreporter jonazito)



Het lijkt net dat deze waterval in Oaxaca helemaal versteend is. Maar, schijn bedriegt. In werkelijkheid is dit gesteente in Mexico ontstaan door de afzet van mineralen. Dit is hetzelfde proces waardoor stalactieten in grotten ontstaan.



11. Hraunfossar Lava waterval





Prachtige waterval in IJsland ​(Foto: Reisreporter robgreeve)



Over een lengte van bijna één kilometer loopt deze waterval in IJsland over het lavaveld naar Hvita rivier. Dat lavaveld is ontstaan door een vulkaan die onder een gletsjer uitbarstte.