IJsland Artikelen & Blogs

Reisnieuws

IJsbeer drijft naar IJsland

Gepubliceerd: 04 jun 2008
2

In IJsland zijn ze zich rotgeschrokken toen ze ineens een ijsbeer los zagen rondlopen. Het dier, dat normaliter niet voorkomt in het land, zorgde voor grote consternatie.

Verre reis
Uiteindelijk blijkt dat de ijsbeer helemaal uit Groenland komt. Hij reisde mee op drijvende ijsschotten, maar aangezien deze er dit jaar bijna niet waren, vermoedt men dat het dier een heel stuk gezwommen heeft. Helaas heeft de politie de beer, na het een tijdje gevolgd te hebben, moeten doodschieten. Zeldzaam of niet, de ijsbeer zou veel te gevaarlijk zijn voor de omwonenden.

Bedreigd
Volgens het Wereld Natuur Fonds zakt de ijsbeer, door de opwarming van de aarde, letterlijk door het ijs. Het is het eerste dier dat bedreigd wordt ten gevolge van de uitstoot van CO2. Ook de Verenigde Staten riep de ijsbeer enkele weken geleden uit tot bedreigde diersoort. In Canada, waar de meeste ijsberen leven, heeft het dier echter geen bedreigde status. Het land is ook niet van plan hier verandering in te brengen. IJsberen zijn naast zeeleeuwen en walrussen een belangrijke bron van vlees, vet en huid voor de Eskimo's. Zij leven in kleine nederzettingen in de kustgebieden van Canada, Groenland en Alaska en in het noordoosten van Siberië. Veel ijsberen worden overigens ook voor de sport geschoten door jagers.

Ben je benieuwd hoe je deze zeldzame ijsbeer kunt spotten, klik dan hier voor de special "beren spotten". Voor meer informatie over de beste hotspots in IJsland, klik je hier voor de special "must-sees in Noordoost-IJsland".
deel dit artikel met je vrienden:
Meer IJsland artikelen
Reisnieuws
Niet welkom. 7 plekken die toeristen he-le-maal zat zijn

20 feb 2017, Populaire bestemmingen trekken ieder jaar veel bekijks. Sommige van die plaatsen doen er echter alles aan om toeristen te weren. Ze roepen strenge regels in het leven en staan nog maar een maximum aantal bezoekers toe. Op deze zeven plaatsen zien ...

0
Reisnieuws
De meest vredelievende landen van 2016. Goed bezig!

13 feb 2017, Tja, succesvol... Welke landen zijn nu echt succesvol? Misschien een Duitsland, Australië of Japan? Mis! De landen die in 2016 de grootste groei doormaakten zullen je behoorlijk verrassen.

1
Interview
Ferry Corsten: ‘Ik zoek mijn inspiratie in de hemel, het hogere…’

20 jan 2017, De Nederlandse dj Ferry Corsten is een gevestigde naam in de wereld van trancemuziek. De geboren Rotterdammer brengt veel tijd door in het buitenland voor optredens maar noemt de havenstad nog steeds zijn thuis. Hoe is dat nu, vroegen we ons af, e...

0

Reacties van bezoekers Reageer

arnold

Door: arnold • Geplaatst op

Ik heb ook erg veel moeite met deze aktie. IJsland staat nog steeds op m'n verlanglijstje, maar telkens als ik berichten lees over het afmaken van walvissen en nu deze ijsbeer, dan krijg ik toch weer m'n twijfels.
Ben er een jaar of 20 geleden geweest, toen het er nog relatief rustig was, maar de indruk van dat land is me altijd bijgebleven. Ik zou heel graag nog een keer terug gaan om landschappen te fotograferen, maar de stijfkoppigheid van de regering mbt tot de walvisvangst weerhoud me er nog steeds van.

Het dier verdoven en terugbrengen naar Groenland was ook een optie. Helaas kiezen ze voor de makkelijkste en goedkoopste oplossing.

Ilse

Door: Ilse • Geplaatst op

Toch vind ik het niet kunnen dat deze ijsbeer is doodgeschoten. Men had hem kunnen verdoven en kunnen vervoeren naar een plek waar hij gewoon verder kon leven. Zeker omdat het een bedreigde diersoort is.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.