IJsland Artikelen & Blogs

Reisnieuws

IJsland: vreedzaamste land 2011

Gepubliceerd: 07 jun 2011
0

De vele vulkaanuitbarstingen maken het leven in IJsland er niet makkelijker op, maar ondanks deze tegenslagen is dit wel het meest vreedzame land van 2011. Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Peace Index (GPI), waarbij 153 landen door het internationale Instituut voor Economie en Vrede zijn onderzocht.

In het onderzoek is gekeken naar 23 indicatoren, waaronder het respect voor de mensenrechten, de relatie met buurlanden en militaire uitgaven. IJsland kreeg de eer van de nummer-één positie in 2008 ook al toebedeeld, maar werd de jaren daarop niet gekozen door de ophef rond de economische en financiële crisis. Veel IJslanders waren het toen niet eens met de besluiten van de regering, zoals het plan om fors te snijden in de overheidsuitgaven, en uitten hun onvrede in demonstraties.
 

West-Europa vreedzaamste regio

De tweede en derde plek gaan naar Nieuw-Zeeland en Japan. West-Europa staat al voor het vijfde opeenvolgende jaar bekend als meest vreedzame regio. Dat is dit jaar weer te zien aan de GPI top-tien, waar naast IJsland ook de Scandinavische landen Denemarken, Noorwegen en Finland een prominente rol vervullen. Nederland eindigt dit jaar op de 25ste plaats. De vreedzaamheid in ons land schommelt al jaren rond dit punt.
 

Arabische Lente

In de lente was de Arabische wereld vooral gevuld met opstanden tegen de regering - ook wel de Arabische Lente genoemd. Dit heeft een grote invloed gehad op de GPI positie van veel Arabische landen. Zo is Libië wel 83 keer minder vreedzaam verklaard ten opzichte van vorig jaar, staat Bahrein met een duikeling van 51 plaatsen nu op nummer 123 en verloor ook Egypte punten door met 24 sprongen naar de 73ste plek te zakken. Irak is eindelijk van zijn imago als minst vreedzame land af. Deze titel gaat nu naar het door burgeroorlogen geteisterde Somalië.
 

Dalende vreedzaamheid slecht voor economie

Over het algemeen is het slecht gesteld met de vreedzaamheid in de wereld. De statistieken van de GPI laten de afgelopen drie jaar een dalende lijn zien. Naast de Arabische Lente zijn vooral de dreiging van terreuraanvallen en de kans op gewelddadige demonstraties hier de oorzaak van. Niet alleen is deze negatieve ontwikkeling een morele kwestie, maar het kost de wereldeconomie ook bakken vol geld. Vorig jaar hing er aan deze negatieve evolutie een economisch kostenplaatje van iets meer dan 8.000 miljard dollar (5.500 miljard euro).
 

Global Peace Index

De Global Peace Index is een onderzoek uitgevoerd door het Instituut voor Economie en Vrede, een wereldwijde denktank, in samenwerking met de Economist Intelligence Unit, een onderzoeksinstituut van het tijdschrift Economist. Deze index streeft ernaar de vreedzaamheid van landen te meten op basis van 23 indicatoren, zoals de relatie met buurlanden, de militaire uitgaven en het respect voor de mensenrechten.


Hoofdbeeld door: bart.reisreporter.nl
 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer IJsland artikelen
Reisnieuws
7 plekken met een toeristenoverschot. Zo ontzie je ze

20 feb 2017, Populaire bestemmingen trekken ieder jaar veel bekijks. Sommige van die plaatsen doen er echter alles aan om toeristen te weren. Ze roepen strenge regels in het leven en staan nog maar een maximum aantal bezoekers toe. Misschien zijn deze alternat...

0
Reisnieuws
Dit zijn de meest vredelievende landen van 2016!

13 feb 2017, Tja, succesvol... Welke landen zijn nu echt succesvol? Misschien een Duitsland, Australië of Japan? Mis! De landen die in 2016 de grootste groei doormaakten zullen je behoorlijk verrassen.

1
Interview
Ferry Corsten: ‘Ik zoek mijn inspiratie in de hemel, het hogere…’

20 jan 2017, De Nederlandse dj Ferry Corsten is een gevestigde naam in de wereld van trancemuziek. De geboren Rotterdammer brengt veel tijd door in het buitenland voor optredens maar noemt de havenstad nog steeds zijn thuis. Hoe is dat nu, vroegen we ons af, e...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.