IJsland Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Rotte haai IJslandse delicatesse

Gepubliceerd: 07 mei 2010
0

Dat haaienvlees veelvuldig gebruikt wordt in Azië weten de meesten van ons wel. Maar in Europa? Ja, rot haaienvlees is in IJsland een echte delicatesse.

Ondanks dat het aantal haaien op de internationale Rode Lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten verder is toegenomen, gaat de vangst gewoon door.
Hákarl is de benaming voor de Groenlandse haai die voor menselijke consumptie geschikt is gemaakt. Pas maanden na vangst en in staat van ontbinding is deze haai op smaak.

Vers en rauw haaienvlees is giftig door het gehalte urinezuur trimethylamine oxide. Deze schadelijke stoffen vervliegen zodra de haai verwarmd wordt.

Hákarl

Hákarl, zoals het gerecht heet, wordt opgediend in een gesloten pot. Op deze manier blijft de smaak behouden en kunnen gasten optimaal genieten van het gerecht. Rotte haai ruikt naar ammoniak en blauwe kaas, het proeft gelukkig minder sterk.

Bereiding

Het traditionele gerecht wordt klaargemaakt door de haai te onthoofden en te ontdoen van ingewanden. Het dier wordt in de grond gestopt en bedekt met grind en zand. Daarbovenop komen zware stenen die ervoor zorgen dat de lichaamssappen uit de haai geperst worden. Na 6 weken tot 3 maanden – afhankelijk van de temperatuur- wordt het vlees weer opgegraven en opgehangen in droogschuren. Hierwordt het nog enkele maanden in de wind te drogen gehangen. Door de dominante, sterke en penetrante geur die er vanaf komt, staan de schuren meestal ver buiten de bewoonde wereld.

Moed

Het gerecht wordt opgediend in kleine blokjes aan een coctailprikkertje. Neus dicht en happen. Wanneer men de hákarl door heeft weten te slikken, wordt dit in de regel gevolgd door een flinke slok brennivín, een traditioneel gebrouwen soort jenever. Het eten van Hákarl wordt geassocieerd met moed, kracht en durf.

Bijzondere keuken

Andere ingrediënten die in IJsland veel gebruikt worden zijn : schapenkop, walvis, rendier en als klap op de vuurpijl de teelballen van een ram. Met deze vleeswaren willen IJslanders stil staan bij hun roots, want langzamerhand wordt ook de IJslandse keuken overgenomen door fastfood en andere populaire gerechten. Buiten de hoofdstad, Reykjavik, is zelfs bijna niets anders meer te vinden dan pizza en hamburgers. 'Het volk moet opnieuw leren eten', aldus een IJslandse chef-kok.


Foto: Leoni.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer IJsland artikelen
Reisnieuws
Niet welkom. 7 plekken die toeristen he-le-maal zat zijn

20 feb 2017, Populaire bestemmingen trekken ieder jaar veel bekijks. Sommige van die plaatsen doen er echter alles aan om toeristen te weren. Ze roepen strenge regels in het leven en staan nog maar een maximum aantal bezoekers toe. Op deze zeven plaatsen zien ...

0
Reisnieuws
De meest vredelievende landen van 2016. Goed bezig!

13 feb 2017, Tja, succesvol... Welke landen zijn nu echt succesvol? Misschien een Duitsland, Australië of Japan? Mis! De landen die in 2016 de grootste groei doormaakten zullen je behoorlijk verrassen.

1
Interview
Ferry Corsten: ‘Ik zoek mijn inspiratie in de hemel, het hogere…’

20 jan 2017, De Nederlandse dj Ferry Corsten is een gevestigde naam in de wereld van trancemuziek. De geboren Rotterdammer brengt veel tijd door in het buitenland voor optredens maar noemt de havenstad nog steeds zijn thuis. Hoe is dat nu, vroegen we ons af, e...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.