Akureyri

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De hoofdstad van het Noorden

Akureyri,
IJsland


Als je naar IJsland vliegt, start je meestal in Reykjavik, je neemt de ringweg naar het zuiden of naar het noorden. Sinds 2012 is het ook mogelijk om rechtstreeks naar Akureyri, de hoofdstad van het noorden, te vliegen. De stad ligt aan de Eyjafjörður, het is de ideale basis voor walvis spotten en het Myvatngebied.
Overweldigende natuur, maar.. vergeet het stadje zelf niet! Het centrum met de kleurige huizen, de kerk en de prachtig verzorgde particuliere tuinen zijn schitterend om te zien. Er is ook een botanische tuin er zijn bijna alle soorten IJslandse planten (450) te bewonderen en meer dan 7000 buitenlandse.
Verder is er het Nonnahús, het ouderlijk huis (nu museum) van de kinderboekenschrijver Jón Sveinsson Hij schreef o.a. over de 12-jarige Nonni en zijn broertje Ármann (Manni), die in 1869 met hun moeder Sigrid en hun oma op een boerderij ergens in IJsland wonen. Nonni werd Jezuïetenpriester en verhuisde later naar Duitsland, Frankrijk, Denemarken en.. Nederland. Je ziet in het museum een film die gemaakt is in Valkenburg. Het boek is een origineel souvenir.

Nu sta ik onderaan de trappen van de Akureyrarkirkja, waar ik de prachtige glas-in-loodramen van bekende IJslanders heb bewonderd. Ik ga iets drinken op het terras van Te&kaffi Akureyri en meteen het boek van Sveinsson kopen, want er is ook een boekhandel in het pand gevestigd.
Kunstgaleries zijn er ook genoeg in Akureyri en vergeet vooral niet langs de fjord naar de jachthaven te rijden, waar je naar mijn idee de mooiste uitzichten hebt. Lunch op het terras van Amts, gevestigd in de bibliotheek bij de jachthaven en je ziet zelfs walvissen en dolfijnen zwemmen!

Het boek is ook verfilmd: https://www.youtube.com/watch?v=NrUWvCQ4yQ8