Akureyri

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Akureyri image

Extreme whale watching by midnight

Akureyri
IJsland
Dennisenroel

Extreme whale watching by midnight

[B]Een zware, diepe zucht buldert door de Eyjafjörður. We draaien ons met een ruk om, terwijl de adrenaline door onze aders jaagt. Een grote staartvin richt zich op uit het water. Een bultrug! Aan de groeven in de vin te zien, is dit dier getekend door het zware leven in de Arctische zee. Met een sierlijk gebaar verdwijnt de vin weer onder water. Het is bijna middernacht en we staan met kippenvel op de boot. Wat een geweldige ervaring.[/B]

Het is half juni in het land van bijna-nooit-donker en we zijn na een lange dagtocht aangekomen in de stad Akureyri. Diezelfde ochtend nog hebben we - zoals bijna elke IJslandganger - een walvisexcursie gedaan vanuit Húsavik. De weersomstandigheden waren perfect en onze verwachtingen hooggespannen. Na drie uur turen over de ijskoude zee was de oogst in onze ogen een beetje schraal. We zagen een groep dolfijnen, op ongeveer 50 meter afstand. Maar geen walvis. Voor ons toch één van de belangrijkste redenen om naar IJsland te gaan. Hoewel de excursie vermakelijk was, keerden we toch met een licht gevoel van teleurstelling terug naar de haven.

[B]Onder de Middernachtzon[/B]
Eenmaal aangekomen in de stad Akureyri besluiten we de dag goed af te sluiten met een drankje in één van de vele kroegen. Maar als er een groep warm ingepakte toeristen om 20 uur richting de haven loopt, wekt dat onze nieuwsgierigheid. We gaan poolshoogte nemen. En wat blijkt? Ook in Akureyri worden walvisexcursies georganiseerd. De middernachtzon walvissafari staat zelfs op het punt om te vertrekken. Vijf minuten om te beslissen. We hinkelen van ons verstand naar ons gevoel, maar bedenken ons al snel dat het nu of nooit is.

Even later zijn we aan boord van de 'Ambassador', de boot die ons hopelijk wél die walviservaring zal bezorgen. Een wens die zonder meer is uitgekomen. Het walvisspektakel hebben we zeker 15 keer mogen aanschouwen en enkele keren zelfs van heel dichtbij. Dat dit ook nog bij middernachtzon was, maakte het nog extra speciaal.

[B]Húsavik of Akureyri?[/B]
Een walvisexcursie vanuit Akureyri kunnen wij dus warm aanbevelen. Of je hier echt meer kans hebt om walvissen te spotten dan in Húsavik, kunnen we op basis van onze 2 ervaringen natuurlijk niet zeggen. Het zou ons echter niet verbazen. De Eyjafjörður, waar Akureyri aan ligt, is het grootste fjord van IJsland. Het is echter zeer rijk aan voedsel, waardoor walvissen het smalle fjord diep binnendringen. Ze cirkelen nog net niet rond de boot. De baai van Húsavik is daarentegen zeer weids, waardoor wij het gevoel kregen dat er naar een speld in een hooiberg werd gezocht.

Goed om te weten: er is een speciale gedragscode opgesteld om de walvissen zo min mogelijk te verstoren. Meer informatie vind je op www.ambassador.is.

Foto's

e874f.jpg
e874f.jpg
Dennisenroel
da394.jpg
da394.jpg
Dennisenroel
6e45c.jpg
6e45c.jpg
Dennisenroel