Galway

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Verborgen Nationaal Park

Galway,
Ierland


Ierland kent zes Nationale Parken, waarvan er één echt een soort van geheim is. De Burren is een gigantisch karstlandschap, een gebied onder Galway dat 250 km2 beslaat. Een vrij klein deel van dat gebied (in het zuidoosten) is tot Nationaal Park benoemd, daar waar dit speciale landschap het meest tot de verbeelding spreekt.

Het is echter praktisch onvindbaar, het staat bizar genoeg werkelijk nergens aangegeven................en dat vind ik dan weer geweldig!!
Ik heb vooraf ergens van een Ierse website een routebeschrijving gehaald die me uiteindelijk de juiste weggetjes aangaf. Enkele geparkeerde auto's en een informatiebord bij een wegverbreding gaven aan dat we op de plaats van bestemming waren, de Mullaghmore Crossroads, niet meer dan een kruising van een verhard weggetje en een onverhard pad. Dit is het beginpunt van alle wandelingen door het Nationale Park de Burren. Ongelooflijk en tof! Je loopt hier dan ook zonder enig andere wandelaar in de nabijheid.

Op de foto zie je hoe je over dit werkelijk bizarre karstlandschap met zijn diepe sleuven moet manoevreren. Een wandelstok is daarbij geen overbodige luxe, want het is ook nog eens aardig glad. Dit is de Lough Avalla Farm Loop wandeling die over het enorme terrein van een boer loopt, recht door de Burren, een afwisselende wandeling door sprookjesachtig bemost bos, langs karstkliffen en over karstsleuven. De boer is zo aardig aan het begin van de route de wandelstokken neer te zetten.

En daar komt ie dan voor degenen die nog naar Ierland willen en dit bijzondere fenomeen niet willen missen:
Vanuit het plaatsje Colofin rijdt je naar Kilnaboy. Daar neem je net voor de kerkruïne het weggetje (de L1112) naar rechts, er staat een zéér klein bruin bordje met 'trailheads' erop. Na 5 km op dit smalle weggetje kom je ineens langs de informatieborden waar ook plek is voor een vijftal auto's. Daar beginnen de 8 uitgezette wandelingen, waaronder de hiervoor beschreven wandeling.