Ierland bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Ierland is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Ierland zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Ierland, kun je zien waar je het best in Ierland naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Ierland als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Skellig Micheal

Het voormalige klooster Skellig Micheal is gelegen op Great Skellig, één van de rotsachtige eilandjes van de Skellig eilanden voor de westkust van Ierland. Het naastgelegen eilandje Little Skellig is bekend vanwege de enorme hoeveelheid vogels.

Hill of Tara

Tara was ooit de hoofdstad van Ierland, maar inmiddels is alleen de heuvel van Tara overgebleven. De Noormannen zijn hier verslagen en ook heeft er een grote massademonstratie plaatsgevonden. Inmiddels neemt de heuvel een belangrijke plek in in het Ierse bewustzijn.

Newgrange

Newgrange is de bekendste prehistorische vindplaats van Ierland met een graftombe van het Brú na Bóinne-complex. Het monument is een ganggraf, een lange gang gelegen in een heuvel. Lange tijd was het onbekend dat zich daar een graftombe bevond. De enige ingang is afgeschermd met drie grote stenen waar overheen geklommen moet worden om de grafheuvel te kunnen bekijken.

Dún Aengus

Het fort van Dún Aengus is het bekendste fort van de Aran Eilanden, een groepje eilanden voor de westkust van Ierland. Het fort is gelegen op Inishmore op de rand van een honderd meter hoge klif. Om bij de plaats te komen, moet je een beetje klimmen en om het gebied heen staan geen hekken. Het is dus niet aan te raden om met kleine kinderen te gaan vanwege valgevaar.

Cliffs of Moher

Cliffs of Moher zijn kliffen die loodrecht uit de zee omhoog rijzen aan de zuidwestkust van Ierland. De hoogte van de kliffen variëren van 120 meter tot ruim 210 meter. Vanaf deze kliffen heb je een spectaculair uitzicht over Ierland en ook over de Araneilanden als het helder is.

Kilkenny

Kilkenny is beroemd vanwege de vele historische gebouwen. De Killkenny Castle behoorde vroeger tot de Butler familie. Halverwege de twintigste eeuw is het verkocht aan de Ierse overheid voor slechts £ 50 (€ 74), een giller natuurlijk. Sindsdien is het open voor toeristen.

Clonmacnoise

Ierlands belangrijkste middeleeuwse klooster Clonmacnoise ligt in County Offaly (Shannonbridge). Er zijn nu alleen nog ruïnes over van onder andere een kathedraal, acht kerken, twee torens en drie hoge kruizen die in de zesde eeuw is gebouwd.

Connemara National Park

In het westen van Ierland ligt Connemara NP en beslaat zo'n 3000 hectare aan prachtige bergen, uitgestrekte moerassen, heide, weiden en bossen. De wandelpaden bieden wandelaars diverse toeristische routes, met prachtige uitzichten vanaf de Diamond Hill over de afgelegen eilanden van Inishbofin, Inishturk en de torentjes Kylemore Abbey. Het park is ook de thuisbasis van Connemara pony's, edelherten en een enorme verscheidenheid aan vogels, waaronder leeuweriken en roodborsttapuiten.

Dunmore Cave

Dunmore Cave wordt gevormd door kalksteen dat meer dan 300 miljoen jaar geleden werd gelegd. Het bevat vele passages en het diepste punt ligt op 45 meter onder de oppervlakte. Het is een kleiner grot dan de vele andere grotten in het land, maar de schoonheid en de magie van de rotsformaties evenals zijn wetenschappelijke en historische bezienswaardigheden maken het een van de meest fascinerende grotten van Ierland.

Gap of Dunloe

The Gap of Dunloe is een ruige bergpas in het oosten, dichtbij Killarney Town. Het is beroemd om zijn ruige landschap, ongerepte landschap en meren. De beste manier om de bergpas te verkennen is te voet.

Glendalough

Glendalough is het hoogtepuntje van de nationale parken. De combinatie van het prachtige landschap en de fascinerende monastieke geschiedenis maken het een van de meest populaire toeristische bestemmingen van Ierland.

Knocknarea

Knocknarea domineert de skyline van het westen van Sligo en is bekend om zijn enorme platte steenhoop waarvan wordt verondersteld dat het de laatste rustplaats van de legendarische koningin Connacht Maeve is. Het is een lange wandeling naar de top, maar het is zeker de moeite waard.

Slieve League

De kliffen van Slieve League horen tot te hoogste van Europa. Vanaf het  uitijkpunt punt heb je adembenemend uitzicht over de zee en het landschap. Je kunt zelfs Donegal Bay zien, de provincies Letrim, Sligo en Mayo.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Ierland voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Ierland