Ierland Artikelen & Blogs

Reisnieuws

10 feiten over St. Patrick's Day

Gepubliceerd: 17 mrt 2011
0

St. Patrick's Day wordt overal ter wereld en ieder jaar op 17 maart gevierd. Het is een dag waar iedereen plots iemand kent die afkomstig is uit Ierland. Maar er zijn waarschijnlijk veel zaken dat je niet weet over die bewuste dag. Waarom 17 maart, bijvoorbeeld?

Saint Patrick zou gestorven zijn op 17 maart 460. De datum is geworden tot St. Patrick's Day, voor velen een dag om in de kleerkast te duiken en die ene groene rok of dat leuke groene truitje op te sporen. Toch waren Ieren lang niet erg gesteld op de kleur. Volgens de Ierse folklore zou de kleur groen ongeluk brengen, omdat het de favoriete kleur was van Ierse kabouters. Kinderen die teveel groen droegen, zouden ontvoerd kunnen worden. Hieronder vind je een lijst met tien feiten over het Ierse volksfeest. Alvast een Happy St. Patrick's Day!

1. St. Patrick

Iedereen maakt zo'n commotie rond de heilige Patricius, of Saint Patrick, en de bekende Ierse feestdag. Er is echter één probleem: St. Patrick is niet in Ierland geboren! Verschillende bronnen beweren dat hij in Wales werd geboren, andere zeggen dat het Schotland was. Geen enkele bron spreekt over Ierland als geboorteland. Hij kwam pas op zestienjarige leeftijd aan in Ierland, nadat Ierse zeerovers hem ontvoerden en verkochten als slaaf. Nog een leuk en misschien schokkend feit is dat zijn echte naam Maewyn Succat was. Hij nam de naam Patricius aan toen hij priester werd in Frankrijk.


2. Klavertjes

Hét symbool voor St. Patrick's Day is het klavertje. Je vindt ze terug als vaste print op sokken of ze worden gebruikt als broche. Dit plantje kun je niet missen op deze speciale dag. Vroeger werd het klaverblad als heilig beschouwd in Ierland. Veel mensen geloofden dat het de wedergeboorte en het leven vertegenwoordigde. Nu nog geloven Ieren dat de vier blaadjes voor geloof, liefde, hoop en - natuurlijk - geluk staan. Daarom blijven klavertjes het nationale symbool in Ierland. Toen de Engelsen Ierland bezetten, vonden er heel wat stille marsen plaats, waarbij iedereen een klavertje had vastgepind op hun shirt. Sindsdien zijn de klavertjes een bekend symbool geworden dat Ierland en het Ierse volk vertegenwoordigt.

3. Verbod op bier

Als je denkt aan St. Patrick's Day, denk je aan bier… en het liefst groen bier! Maar ook als je denkt aan Ierland in het algemeen, schieten de populaire pubs in je gedachten. Toch was bier in de geschiedenis van St. Patrick's Day niet altijd een gegeven. James O'Mara, vroeger lid van het Ierse parlement, diende in 1903 een voorstel in om St. Patrick's Day als religieuze feestdag te erkennen in Ierland. In 1906 zorgde hij er ook voor dat de pubs sloten op deze feestdag, waardoor er geen bier te verkrijgen was. Tot 1970 werd deze dag dus zonder bier gevierd. En ze hebben het overleefd.


4. Groen of blauw?

Groen is vandaag de dag erg populair op St. Patrick's Day. Maar dat is niet altijd zo geweest. Lang geleden, toen de militairen de tekst 'St. Patrick's Bleu' in hun uniformen droegen,was blauw het handelsmerk in Ierland. Blauw was ook dé kleur toen Hendrik VIII koning van Ierland werd. Op de vlag stond een gouden harp op een blauwe achtergrond. Tegenwoordig is groen de kleur die gedragen wordt op St. Patrick's Day. In Chicago wordt de Chicago River ook groen geverfd en als je niet in het groen gekleed bent, loop je de kans geknepen te worden. Wees dus gewaarschuwd!

5. Drie locaties

Maar een beperkt aantal bestemmingen hebben de 17e maart echt tot feestdag uitgeroepen. Montserrat, een eiland in de Caribische Zee, is de eerste plaats waar het feest openlijk wordt gevierd. Dit komt door de verscheidene Ierse vluchtelingen die uit de eilanden Nevis en St. Kitts naar het eiland kwamen. Om hen te herdenken, heeft de regering St. Patrick's Day tot officiële feestdag uitgeroepen. Daarnaast heeft ook Newfoundland & Labrador, een provincie van Canada, de dag tot publiek feest uitgeroepen. En uiteraard is er nog Ierland zelf waar St. Patrick's Day iedere 17e maart wordt gevierd.

6. Slangen in zee

Een zeer populair verhaal over Saint Patrick is dat hij in staat was alle slangen uit Ierland te verdrijven. Maar wanneer het erop aankomt, heeft Saint Patrick helemaal niets uit Ierland verjaagd. Folklore mag je ook niet al te letterlijk interpreteren. In werkelijkheid zijn er in Ierland nooit inheemse slangen geweest. Het verdrijven van slangen was waarschijnlijk een symbool voor het uitbannen van heidense religies. Deze zijn verdwenen nadat Saint Patrick het christelijk geloof had geïntroduceerd.

7. Hallmark verdient geld...

Iedereen kent ongetwijfeld de kaarten van Hallmark met het beroemde gouden zegel erop. Hallmark heeft wenskaarten voor verschillende feestdagen, zoals verjaardagen, Kerst en Valentijn. St. Patrick's Day is er ook één van. Elk jaar verkoopt Hallmark zo'n 8 - 15 miljoen kaarten voor deze feestdag. En het aanbieden van deze kaarten is zeker geen nieuw gegeven. Volgens de website van Hallmark begon het bedrijf met het versturen van deze wenskaarten in de jaren twintig. Het publiek heeft ook elk jaar een brede waaier van honderd tot honderdvijftig kaarten om uit te kiezen. Geen wonder dat Hallmark zoveel verkoopt rond 17 maart!


8. …en McDonalds ook

McDonalds heeft een groot aanbod aan desserten. Vanaf februari wordt die lijst aangevuld met een 'klavermilkshake'. Uiteraard is deze milkshake niet veel meer dan een groene kleur met een muntsmaakje. Toch is het erg populair op St. Patrick's Day, vooral in de VS, Canada en Ierland. In het laatste decennium zijn de prijzen verdubbeld en zijn er nieuwe supplementen bijgekomen. McDonalds serveert de milkshakes bijvoorbeeld met slagroom en daarbovenop een kers.

9. Dag van de Evacuatie

In een aantal provincies in Massachusetts, de Amerikaanse staat met ongeveer een vierde van de Ierse bevolking, is er een feestdag dat bekend staat als 'De Dag van de Evacuatie'. De dag wordt vooral gevierd in Somerville, Cambridge en Suffolk County. Toevallig of niet, 'De Dag van de Evacuatie' valt op 17 maart, maar het herdenkt wel een erg belangrijke gebeurtenis in de Iers-Amerikaanse geschiedenis. Het Britse leger verliet op 17 maart 1776 Boston, de hoofdstad van Massachusetts en de stad met het grootste aantal Ieren in Amerika, nadat troepen onder leiding van voormalig Amerikaanse president George Washington en generaal Henry Knox zwaar geschut rond de stad hadden geplaatst. Om deze belangrijke gebeurtenis te vieren, hebben graafschappen in Massachusetts in 1901 deze dag tot feestdag uitgeroepen.

10. De Ierse trots in NY

St. Patricks Day in New York betekent grootse parades en feesten. De belangrijkste straat van Manhattan en eveneens het Empire State Building worden op deze dag in een groen kleurtje gestoken. Uiteraard viert Ierland ook volop de Ierse feestdag, maar New York, die een grote Ierse gemeenschap heeft, kent wel de oudste viering. Dit jaar staat de telling in New York op 249. Zo'n drie miljoen mensen wonen ieder jaar de optocht bij. Helemaal Iers zullen de meeste deelnemers zich echter niet voelen want drinken is streng verboden langs de paraderoute.

Hoofdbeeld door: Mullers.flickr.com
Foto klavertjes door: Stitcher Scribbler.flickr.com
Foto milkshake door: Great Beyond.flickr.com
Foto Chicago River door: Multisanti.flickr.comLees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Ierland artikelen
Reisnieuws
Doen: de allermooiste hikes ter wereld

26 jul 2016, Hiken is iets wat wij reizigers graag doen. Al wandelend de mooiste natuur en omgeving verkennen, kom je dicht bij de ware aard van het land. Columbus Travel laat je de allermooiste hikes ter wereld zien. Trek die wandelschoenen maar vast aan!

2
Reisnieuws
Op naar het avontuur. De 6 wildste plekken van Europa

24 jun 2016, Er is zoveel meer in Europa te ontdekken dan drukke steden en culturele highlights. Europa is namelijk rijk aan fantastisch ruige bergen, woeste heidevelden en bossen en adembenemende meren. En ja, ook kent Europa een aantal wildlife parken van we...

0
Reisnieuws
Deze festivals zijn een reis meer dan waard

29 apr 2016, De volgende vijf festivals bewijzen dat je geen dure muzikanten nodig hebt voor een mooi feest. Met kunst en cultuur in overvloed zijn ze een genot voor elke reiziger. En ook nog eens gratis te bezoeken.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.