Araneilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Muurtjes

Araneilanden,
Ierland


Welkom op Inisheer, het kleinste van de Aran eilanden, gelegen voor de westkust van Ierland. Hier wordt onderling nog Iers (Gaelic) gesproken. De enkele honderden bewoners hebben zich in een dorpje verzameld rond het kleine haventje aan de noordkant. Dit eiland wordt veel minder bezocht dan het grote Inishmore, als je zoveel mogelijk alleen van de unieke sfeer wilt genieten, reden om juist hier van de boot te stappen die vertrekt vanuit Doolin.

Dit is niet mijn mooiste foto van het eiland, maar wel degene die je het beste het gevoel geeft wat je krijgt als je hier rondloopt of fietst (tip: vooral doen, je kunt een mountainbike huren bij het haventje, ook voor kinderen).
Het eiland is 3 bij 2 km groot en is van voor tot achter verdeeld in mini-weilandjes, gescheiden door duizenden gestapelde muurtjes. In een aantal weilandjes grazen koeien of schapen. Een zeer bijzondere sfeer die het best tot zijn recht komt als je de foto vergroot.

Op dit kleinste eiland is naast de eindeloze muurtjesrijen nog veel meer te zien, zoals de grafheuvel waar een kerk ondergronds is ingebouwd, het vrachtschip de "Plassy" dat in 1960 op het strand geworpen is en waar je gewoon in kunt klimmen, en verschillende kasteel- en kerkruïnes. Tenslotte is er nog de Holy Well waar jaarlijks nog in processie door de dorpelingen naar toe wordt gelopen, een uitdaging om te vinden tussen de muurtjes, maar het is gelukt.....