Boedapest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Boedapest image

Lang weekend boedapest

Boedapest
Hongarije
Jeannette

Lang weekend boedapest

Zaterdag om 16.00 uur vliegen we in anderhalf uur naar Boedapest met Wizz air vanaf Weeze. Voor 100 euro all in met 1 koffer, dat is toch een prikkie. We hebben een hotelletje met de naam Detty Panzio buiten het centrum geboekt en een taxi brengt ons er binnen 20 minuten naar toe.
De volgende ochtend na een Hongaars ontbijt met stevig brood met kaas en salami lopen we naar het dichtbij liggende Bosnië square waar bus 7 ons naar het centrum brengt. We kunnen in de bus geen kaartje kopen en reizen dan maar zonder kaartje. (Later horen we dat je deze bij een kiosk of automaat van tevoren moet kopen en in de bus afstempelen).
We rijden met bus 7 door tot aan het Gellert Hotel want we willen vandaag op zondag de Boeda kant bezoeken.
We kijken bij het beroemde Gellert bad dat apart van het hotel te bezoeken is. We mogen rustig binnen alles bekijken en fotograferen zonder kaartje te hoeven kopen. De geneeskrachtige baden horen bij Boedapest en ik wil er ook zeker 1 bezoeken deze dagen maar nu nog even niet.
We lopen met een heerlijk zonnetje en zo'n 20 graden naar boven naar de Citadel op de Gellert heuvel. Het pad er naar toe is erg mooi met veel groen en geurige bloemen. we komen vrijwel geen mensen tegen maar bovenop zijn toch weer veel toeristen die met busjes via de andere kant kwamen. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Donau en de Pest kant met zijn imposante gebouwen.
We lopen langs de andere kant van de heuvel via kleine paadjes (tip: volg de lantaarnpalen) weer naar beneden.
We lopen daarna langs de Donau tot aan de Siklo, een tandradlift die de heuvel naar het koninklijk paleis omhoog gaat. Er staat een rij dus we besluiten maar weer te gaan lopen, het blijkt maar een klein stukje te zijn.
We kijken rond op het plein met verschillende grote standbeelden en lopen even binnen bij de nationale galerie die er nu gevestigd is.
We blijven boven en lopen zo richting de burchtwijk. We passeren een grasveld met een terras met een barbeque en een zigeuner orkest. Hier willen we wel wat drinken en de muzikanten zijn echt goed. Ik loop nog even naar de stadswal aan de Boeda kant en er zijn veel dagjesmensen die hier ook genieten van de mooie huizen, de uitzichten en het heerlijke weer.
Daarna lopen we naar het prachtige Vissersbastion. We passeren de schitterende Mattiaskerk en komen dan bij het Bastion. Je kunt er mooie doorkijkjes vinden naar de Donau en boven op de muur zijn verschillende terrassen. Ook hier klinkt weer overal zigeunermuziek. Even verderop is een marsepeinmuseum, zeg maar gewoon winkel en ik kan het niet laten een stukje chocolade marsepein te kopen. We lopen terug naar het oudste koffiehuis met het heerlijkste gebak bij Ruszwurm dat we op de heenweg al hadden gezien. We smullen inderdaad, gebak maken dat kunnen ze wel die Hongaren.
Weer verder lopen we over de beroemde kettingbrug naar Pest richting de Basiliek van St. Stefanus. Wat een schitterende kathedraal!! We kunnen ook nog met de lift naar boven naar de derde etage en daarna nog wat trappetjes om een prachtig uitzicht rondom te genieten over deze prachtige stad met vele hoogtepunten.
Nu hebben we zin om even te relaxen en doen dit op het nabijgelegen plein Erzsebet ter. Hier zitten de mensen met dit heerlijke weer lekker op het gras te relaxen. Tenslotte lopen we terug naar lijn 7 via de Vaci Utca, een super winkelstraat met terrasjes op straat waar we in een zijstraatje ons te goed doen aan een lekkere maaltijd.


Foto's

d9899.jpg
d9899.jpg
Jeannette
f1a5b.jpg
f1a5b.jpg
Jeannette
c996d.jpg
c996d.jpg
Jeannette
3c029.jpg
3c029.jpg
Jeannette