Schotland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Less is more .... Rannoch Moor

Schotland,
Groot-Brittannië


Reisexperts zijn het er unaniem over eens: de West Highland Line is de mooiste treinreis van Groot-Brittannië. Wanderlust-lezers riepen het in 2009 zelfs uit tot het mooiste traject ter wereld. En terecht. De 264 kilometer lange spoorlijn slingert dwars door de magnifieke landschappen van de Schotse Hooglanden, van Mallaig aan de westkust via Fort William naar het bruisende Glasgow.

Het eerste deel van Mallaig naar Fort William kan in de zomermaanden ook worden afgelegd met The Jacobite, een oude stoomtrein die veel mensen zullen herkennen als de Zweinsteinexpress uit de Harry Potter-films.

Alhoewel je het traject naar Glasgow in één keer af kunt leggen, is een tussenstop halverwege in Rannoch meer dan de moeite waard. Omdat de spoorlijn rust op een laag takkenbossen, die enig houvast moet bieden in dit drassige veengebied, tuft de trein met een snelheid van maximaal 50 km/u Rannoch Station binnen. Echt zo’n modelspoor-stationnetje met groene luikjes en een knusse tearoom. En dat is feitelijk meteen heel Rannoch. Naast het stationnetje staan er alleen nog twee huizen en een hotel. Precies genoeg voor de vijf inwoners en maximaal 10 hotelgasten. Want in het Moor of Rannoch Hotel, dáár moet je zijn!

Het telt vijf zeer comfortabele kamers, volledig ingericht in Engelse cottage-style, die allemaal uitkijken over het prachtige Rannoch Moor, één van de laatste echte wildernissen in Europa. Vanuit hier maak je heerlijke wandelingen zonder een sterveling tegen te komen. Als je uitgewandeld bent, wacht je een sfeervolle lounge, waar je nippend aan een Schotse Malt de dag nog eens aan je voorbij kunt laten gaan, een puzzeltje maakt of een boekje leest. De twee eigenaren schotelen je daarna een niet voor een Michelin-ster onder doende maaltijd voor, volledig bereid met lokale producten.

En om het onthaastingsproces helemaal compleet te maken: hier geen bereik met je mobieltje, geen wifi en geen tv-signaal. Dit is volledig terug naar de basis. Genieten van de natuur en van de rust. Dat alleen-op-de-wereld-gevoel wordt nog eens versterkt door de wetenschap dat Rannoch per auto alleen bereikbaar is via een doodlopend weggetje dat eindigt bij het hotel. Het dichtstbijzijnde dorp is een kilometer of 20 verderop.

Voor deze ‘hidden gem’ gaat dus dubbel en dwars de gevleugelde uitspraak op: Less is more! Rannoch Moor, om precies te zijn …

Meer info: [url="http://www.moorofrannoch.co.uk" target="_blank"]www.moorofrannoch.co.uk[/url], [url="http://www.scotrail.co.uk" target="_blank"]www.scotrail.co.uk[/url] en [url="http://www.westcoastrailways.co.uk" target="_blank"]www.westcoastrailways.co.uk[/url]