Highlights van de Schotse Highlands image
Lkoedam

Highlights van de Schotse Highlands

Het landschap van de Schotse Hooglanden is gemaakt voor outdoorfanaten. Maar net zo aantrekkelijk is het feit dat je hier je nog echt even kunt onttrekken aan de bewoonde wereld en helemaal níéts hoeft. Onze gouden tips.

Must in de Highlands: een mountainbiketocht. Foto: Tom van der Leij.
Must in de Highlands: een mountainbiketocht. Foto: Tom van der Leij. (© Columbus Travel 2015)


Kilts, whisky en doedelzakken in een landschap van bergen en meren waar de elementen vrij spel hebben. Aan clichés hebben de Hooglanden geen gebrek – voor veel mensen staat dit noordelijke deel van Schotland zelfs gelijk aan het hele land. Niets is minder waar. De dunbevolkte, geïsoleerde Hooglanden onderscheiden zich al eeuwenlang van de sterk verstedelijkte en lieflijkere Laaglanden, waar onder andere Glasgow en Edinburgh liggen. Wat een reis door het gebied zo leuk maakt, is dat de clichés telkens worden bevestigd of juist ontkracht. Ja, je zult op zaterdagen aanlopen tegen mannen die voor een bruiloft hun kilt hebben aangetrokken. En ja, de imposante lochs (meren) en glens (valleien) zijn inderdaad vaak gehuld in regen en nevel. Maar in de Hooglanden vind je ook prachtige stranden, levendige stadjes en een open cultuur met een verrassend Europese inborst.



Dolfijnen, muziek en rokjes in Inverness



In de omgeving van Inverness, de hoofdstad van de Highlands, kun je dolfijnen en zeehonden bewonderen in de Spey Bay. Het Scottish Dolphin Centre organiseert excursies. Nog beter, je kunt er ook vrijwilligen. Ga daarna een avondje stappen en leef je uit op Schotse livemuziek in de pub Hoota Nanny. Als presentje koop je een kilt (of andere tartan souvenirs). Ben Wyvis Kilts staat alom bekend als een van de beste tartankledingmakers van Schotland. Laat je opmeten en huur of koop een traditionele Highland outfit.



Rendieren, whisky en wilde dieren in Cairngorms



Trek mee met rendieren en ervaren herders op een korte trektocht langs bergpaden in het fraaie Nationaal Park Cairngorms in het oosten van de Highlands. Contacteer hiervoor het Cairngorm Reindeer Centre. Ga ook op vierwielsafari op het Glenlivet Estate, een uitgestrekt deel van het gebied, en speur naar wilde dieren en vogels met een gids. Paardentochten behoren ook tot de mogelijkheden. Local Rosemary Still biedt tochten tussen de heuvels en heide van één uur tot wel zes dagen vanuit het Tomintoul Riding Centre.



Stranden aan de westkust



De westkust van de Highlands heeft schitterende stranden. Onder onze favorieten de baai van Morar, met een breed strand omringd door heuvels, en de zandstranden aan Loch Inver, in het hoge noorden. In de omgeving van het vissersplaatsje Ullapool zoek je het eind van de wereld op. De dramatische lochs, kliffen en eenzame pieken als de karakteristieke Suilven en Stac Pollaidh ten noorden van Ullapool vormen Sutherland, een van de dunstbevolkte gebieden van Europa. Maak via smalle landweggetjes bijvoorbeeld een dagtrip naar het kustplaatsje Achiltibuie of ga bergen beklimmen in de omgeving van Inchnadamph.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)