Groot-Brittannië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Gibraltar, loop de grens over

Groot-Brittannië


Wie met de auto door Zuid Spanje trekt, wil waarschijnlijk ook een bezoek brengen aan Gibraltar.
Je kunt dan het beste de auto voor de grens parkeren, waar vertel ik straks nog, en deze lopend oversteken. Niet alleen scheelt dat enorm in tijd (heen kon ik direct doorlopen zonder zelfs m'n paspoort te hoeven tonen en terug kostte het me ongeveer 10 minuten wachttijd - ter vergelijking: met de auto bedraagt de wachttijd minimaal 1/2- 1 uur, eerder dat laatste). Maar ook de parkeergelegenheid in Gibraltar is beperkt.
Bovendien heb je de auto helemaal niet nodig op Gibraltar: al direct na de grens vertrekt buslijn 5 die je binnen 10 minuten naar het centrum brengt, bij grote drukte is dit zelfs een -hoe Brits- dubbeldekker. Vertrek ca elke 15 minuten , kosten E 1.70 voor een enkeltje E 2.70 voor retour.
Stap je uit bij de kazematten dan kun je daar overstappen op een andere lijn naar de diverse bezienswaardigheden (bv lijn 2 naar het beginpunt van de cablecar). Maar lopen is ook goed te doen: de rots is max 5 km lang en 1 km breed.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen éen van de taxibusjes te nemen die een rondtoer langs de hoogtepunten maakt, maar naar mijn smaak wat te toeristisch. Opstapplaatsen her en der in de stad, ook bij de grens.
Naar boven, waar de beroemde Berberaapjes te vinden zijn, gaat het snelst met de cablecar die vertrekt iets ten zuiden van Mainstreet, aan het eind zie je 'm al liggen, kan niet missen. Terug naar beneden kun je deze weer nemen, lopen of -alleen van oktober tot april- voor een combinatie van beiden kiezen, waarbij je halverwege bij het middenstation in- of uitstapt.

Dan nog even terug naar het parkeren voor de grens: dit doe je het beste op het parkeerterrein van de jachthaven. Het is iets verder lopen -ca 150m- dan het overvolle, rommelige parkeerterrein vlak voor de grens. Het biedt echter veel meer schaduw, is goed bewaakt en veel overzichtelijker. Je komt er door bij de afslag naar de douane-wachtrij de rechterbaan te kiezen (Zona deportiva) en dan bij de rotonde rechtsaf te slaan. Kosten slechts E 6,- voor de hele dag.